Zupę dyniową możecie zrobić na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię jej pikantną wersję, dlatego tym razem przygotowałam dla Was pyszną orientalną zupę dyniową z czerwoną pastą curry i mleczkiem kokosowym. Będzie to gratka dla wielbicieli orientalnej kuchni!

Zapraszam do innych moich przepisów z wykorzystaniem dyni:
– puree z dyni
– dyniowe latte
– dynia marynowana w occie
– szakszuka z dynią
– zupa krem z dyni
– placuszki z dyni na słodko
– pieczona dynia futsu black
– muffiny dyniowe z figami
ORIENTALNA ZUPA DYNIOWA
Przygotowanie: 20 minut + 20 minut pieczenia dyni
Ilość porcji: 4
Składniki:
– 2 szklanki puree z dyni lub około 800 g świeżej dyni
– 1 l domowego bulionu lub rosołu
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 cm świeżego imbiru
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3 łyżki czerwonej pasty curry
– 3/4 szklanki mleczka kokosowego
– sok z połowy limonki
– 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
– do podania: świeże listki kolendry, pestki dyni, dodatkowe mleczko kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
- PUREE Z DYNI: dynię pokrój, usuń gniazdo nasienne. Jeśli używasz dyni typu hokkaido możesz pokroić ją razem ze skórką i tak upiec. Jeśli masz inny gatunek dyni obierz warzywo ze skóry. Pokrój na kawałki 4-5 cm i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 20 minut.
- JEŚLI MASZ PUREE: możesz użyć gotowego puree i dodać je do zupy wtedy kiedy piszę o kawałkach upieczonej dyni.
- Na oliwie lub oleju podsmaż posiekaną cebulę. Po 2-3 minutach dodaj drobno pokrojony imbir, czosnek, sporą szczyptę soli i dalej podsmażaj. Po kolejnych 2-3 minutach dodaj przecier pomidorowy i pastę curry i podsmażaj aż całość nabierze bardziej ceglastego ciemniejszego koloru i zacznie nieco przywierać do dna garnka.
- Wtedy do garnka wlej 1/3 porcji bulionu. Bulion dodawaj gorący. wymieszaj bulion z przyprawami po czym dodaj do środka upieczoną dynię lub puree z dyni i dodatkowy bulion.
- Gotuj całość 10-12 minut.
- Po ugotowaniu zblenduj zupę na jednolity krem, po czym dodaj do zupy mleczko kokosowe i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.
- Zupę przekładaj do miseczek. Wyciśnij na każdą porcję nieco soku z limonki. Ozdabiaj zupę pestkami dyni, dodatkowym mleczkiem kokosowym, świeżymi listkami kolendry. Podawaj!
SMACZNEGO!


Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
Zajrzyj też do:
Krem z pieczonego czosnku





