Stanęłam prze wyzwaniem przygotowania pizzy idealnej. Wbrew pozorom to nie taka prosta sprawa. Pieczarki mają w sobie dość sporo wody, mogą spowodować, że pizza z szynką i pieczarkami będzie wodnista i niedopieczona. A przecież nikt tego nie chce. I wiecie co? Udało mi się! Tak, wystarczy dobrze przygotować pieczarki, w czasie kiedy nasze ciasto na pizzę wyrasta. Do mojej pizzy dodałam także trochę szynki – super się komponuje, ale zachęcam Was do tego aby wybrać dobrej jakości szynkę, a nie „produkt szynko-podobny”. Na pewno się opłaci.
Polecam Wam także:
– pizzę z salami
– pizza na cienkim cieście – NAJLEPSZA!
– pizzę na tortilli
– Ciasto na pizzę
– Mini pizza
– Pizza z patelni bez drożdży
– sałatka gyros
– pizzę z patelni
– pizzę z ciasta francuskiego
– zapiekanki z pieczarkami
PIZZA Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI
Przygotowanie: 50 minut
Ilość porcji: 2 spore pizze
Składniki:
– 400 g mąki pszennej
– 240 ml ciepłej wody
– 7-8 g drożdży suchych (jedno opakowanie)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– pół łyżeczki soli
– 1 puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki świeżych ziół (dowolne: koperek, natka, bazylia, oregano, inne które macie)
– 15-20 pieczarek
– pół cebuli
– 1 szklanka startego sera (najlepsza będzie mozzarella, ale możecie użyć innego sera żółtego np typu gouda)
– 4-5 plasterków szynki
– sól, pieprz, oregano
– 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Mąkę, ciepłą wodę, drożdże, 1 łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli – składniki dodajcie do miski i za pomocą rąk lub miksera ze spiralnymi końcówkami wyróbcie ciasto, aż to będzie jednolite. Odstawcie ciasto na 30 minut.
- W tym czasie przygotujcie sos, zetrzyjcie ser oraz podsmażcie pieczarki.
- Sos: do blendera dodajcie puszkę pomidorów, czosnek i zioła. Doprawcie solą i pieprzem. Zblendujcie.
- Pieczarki: umyjcie grzyby i pokrójcie w cienkie plastry. Cebulę pokrójcie w piórka. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz i przesmażcie pieczarki i cebulę jednocześnie. Warto dodać do nich trochę soli. Pieczarki powinny stać się jędrne i ciemniejsze.
- Na blacie posypanym odrobiną mąki uformujcie pizzę z ciasta. Ta ilość ciasta powinna Wam dać 2 spore pizze, wystarczające dla 2 osób. Pizze przełóżcie na kamień do pizzy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarujcie sosem, dodajcie do każdej starty ser, pieczarki i szynkę, posypcie odrobiną suszonego oregano.
- Pizze pieczcie w piekarniku nagrzanym do 220-230 st C przez 12-15 minut.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
4 comments
Przepis fajny … ale pierwsze słyszę o przesmażaniu wcześniej pieczarek do pizzy!!
Ja zawsze wrzucam świeże pieczarki i powiem szczerze że jeszcze nigdy nie miałem wodnistej pizzy !!!
Podejrzewam że błąd w sosie do ciasta a nie w samych pieczarkach
Jeśli dodasz świeże pieczarki, puszczą one zbyt dużo wody. Oczywiście to zależy od ilości ale różnica w taki przygotowaniu pizzy a wykorzystaniu pieczarek świeżych jest duża. Musisz sam spróbować.
Bardzo fajna metoda z wcześniejszym przygotowaniem pieczarek 🙂 W moim domu zawsze daje się ich dużą ilość i czasem właśnie ciasto było bardzo wodniste.. Sposób na pewno wykorzystam 🙂 Pizza w weekend 🙂
To będzie u Ciebie smacznie w weekend 😉