Przedstawiam Wam pyszny przepis na placuszki z cukinii. Robi się je bardzo prosto, ale ważne jest to aby odpowiednio wcześniej zetrzeć cukinię, posolić i odstawić aby puściła sok. Z cukinii należy naprawdę odcisnąć bardzo dużą ilość wody aby placki były pyszne i delikatne i aby nie trzeba było do nich dodawać ogromu mąki dla zrównoważenia wody. Oto cały sekret!
Cukinia jest fantastycznym warzywem, bardzo wszechstronnym. Zrobicie z niego zarówno zapiekanki, dodacie cukinię do potrawek typu leczo, zrobicie też z cukinii pyszny makaron który po lekkim przesmażeniu i dodaniu dodatków będzie stanowił całościowe danie. Idealnie! Z cukinii można też wyczarować ciasta, chlebki, marynować ją, robić z niej przetwory. Bardziej wszechstronna od cukinii jest chyba tylko dynia 😉
Placki z cukinii robi się niezwykle prosto o szybko, warto zrobić ich od razu nieco więcej, bo z przepisu wyjdzie Wam około 8 placuszków. Będzie to zatem stosunkowo nieduża porcja dla dwóch osób. Początkowo może Ci się wydać, że z 2 cukinii zrobisz mnóstwo porcji, ale nie. Cukinia straci naprawdę sporo wody, skurczy się jej ilość a nie dodajemy tu dużo zapychaczy.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
– placki z gotowanych ziemniaków
– placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z kalafiora
– placuszki pełnoziarniste z jabłkami
– placki ziemniaczane z łososiem
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
– placki z marchewki
PLACKI Z CUKINII
Przygotowanie: 35 minut
Ilość porcji: 2, około 8-10 placuszków
Składniki placuszki:
– 2 średniej wielkości cukinie
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
– pół szklanki mąki pszennej (możesz zastąpić mąką z ciecierzycy w wersji bezglutenowej)
– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– skórka z 1 cytryny (sok pozostaw do sosu)
– oliwa z oliwek do smażenia
Składniki sos:
– 1/3 szklanki jogurtu greckiego
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 starty ząbek czosnku
– po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzyj na tarce (większe oczka). Dodaj do niej sól i odstaw na 20 minut. W tym czasie cukinia powinna puścić sok.
- W czasie kiedy cukinia puszcza sok przygotuj pozostałe składniki i zrób sos.
- Sos: wymieszaj jogurt, majonez, sok z cytryny, czosnek, przyprawy i świeży szczypiorek. Odstaw.
- Cukinię przełóż na sitko i wyciskaj cukinię z nadmiaru soków. Ja to robię partiami ściskając po garści cukinii i przekładając te już wyciśnięte części do miski. Warto zrobić to dokładnie.
- Do wyciśniętej cukinii dodaj mąkę, jajko przyprawy i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszaj i rozgrzej patelnię z dodatkiem oliwy.
- Na patelnię nakładaj porcje ciasta – mniej więcej czubata łyżka na 1 placuszek. Smaż placki po kilka minut z każdej strony aż się pięknie zazłocą i usmażą.
- Na talerzu ułóż porcję sosu a na nim placuszki. Możesz posypać je jeszcze świeżym koperkiem i szczypiorkiem, zioła podkreślą ich smak. Podawaj!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!