Moja przygoda i miłość do precli rozpoczęła się w USA, kiedy jeszcze podczas studiów spędziłam całe lato pracując w ciekawym nadmorskim miejscu, a przy okazji podtuczając się tamtejszym jedzeniem. Wtedy poznałam połączenie precli i musztardy, idealne i genialne. Teraz precle jadam też za każdym razem kiedy jesteśmy na nartach w Austrii, tam też są niezwykle popularne i doskonale smakują na stoku narciarskim jako przekąska.
Co z tą musztardą? Możesz podać do precli na przykład miodową musztardę bez żadnych dodatków lub zrobić inny miks – jogurt grecki, musztarda sarepska i musztarda francuska ziarnista. Wszystko wymieszaj i podawaj do jeszcze lekko ciepłych precli.🙂
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– bułeczki jogurtowe
– kajzerki
– bagietki
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– pieczywo na zakwasie
– pieczywo na drożdżach
– Rogaliki maślane
PRECLE
Ilość: 5 sztuk
Przygotowanie: 3 h
Składniki:
– 340 g mąki pszennej (typ 500-550)
– 170 ml wody
– 8 g cukru
– 6 g soli
– 3 g suchych drożdży
– 30 g roztopionego masła
– do gotowania: 1 l wody i 60 g sody oczyszczonej
– do posmarowania precli: 1 jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka
– do posypania: nasiona czarnuszki, sezam lub sól gruboziarnista lub w płatach
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj wodę (najlepiej lekko ciepłą ale nie gorącą), cukier i drożdże. Pozostaw na 5-10 minut aby drożdże lekko „ruszyły”.
- Dodaj do misy mąkę oraz rozpuszczone i przestudzone masło i zacznij mieszać składniki za pomocą końcówki typu hak. Jak składniki będą już prawie połączone dodaj jeszcze sól i kontynuuj wyrabianie przez kolejne 5 minut na szybszych obrotach.
- Po wyrobieniu misę przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5 – 2 h do podwojenia objętości.
- Kolejne czynności robi się niemal jednocześnie. Rozgrzej piekarnik do 180 st C. W płaskim i szerokim garnku lub patelni typu wok zagotuj wodę z sodą.
- Na blat wyłóż Twoje ciasto i podziel je na 5 równych kawałków. Teraz czas na rolowanie ciasta w długie „liny”, które powinny mieć około 60 centymetrów (tak, takie długie). Ciasto jest dość elastyczne dlatego czasem łatwiej rozgnieść je szybko palcami i rozciągnąć a później szybko zrolować aby uzyskać mniej więcej okrągły przekrój. Jeśli będą lekko spłaszczone to też nic złego, one jeszcze nieco urosną i się zaokrąglą.
- Teraz największe wyzwanie, składanie precli. Jeśli chcesz zobaczyć to na video zapraszam na mój Instagram do zapisanych relacji, szukaj tam PRECLE.
- Jeśli wolisz przeczytać jak to zrobić oto szczegółowe wyjaśnienie. Twoje liny z ciasta układaj w kształt litery u, a następnie zawiń końce przeplatając je dwukrotnie wokół siebie, mniej więcej na wysokości połowy ramion litery U. następnie chwyć za końce i ciągnij je w dół wgniatając je w dół precla. Zerknij na kształt moich precli na zdjęciu, powinno to Ci dużo ułatwić.
- Tak przygotowane precle wrzucaj pojedynczo do wody z sodą i gotuj dosłownie 30 sekund. Po ugotowaniu układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ugotowane precle posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem a następnie posyp solą, czarnuszką lub sezamem. Posypywanie dodatkami oczywiście nie jest konieczne.
- Precle wstaw do piekarnika i piecz przez 12 minut.
- Po wyjęciu studź precle na kratce do pieczenia, dzięki temu nie będą wilgotne od gorącej blachy. Podawaj jeszcze odrobinę ciepłe lub zimne.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Chlebek nadziewany fetą
4 comments
Czy można zamienić mąkę na orkiszowa?🙂
tak powinna się sprawdzić
A w jakiej proporcji zamienić drożdże suche na zwykłe?
przelicznik to mniej więcej 7g suchych odpowiada 25 g świeżych drożdży. Pamiętaj o zrobieniu zaczynu przy drożdżach świeżych.