Bajgle nie ważne z jakim nadzieniem są przepyszne. Te bułeczki najpierw musicie przez chwilę gotować w wodzie a dopiero później upiec. Zrób tyle ile potrzebujesz na pyszne śniadanie lub kolację, z ulubionymi dodatkami w środku.
Zobacz inne przepisy na pieczywo:
– bułeczki jogurtowe
– bułki do hamburgerów
– chleb z samych ziaren
– chlebek z pesto
– chlebek z cukinii
– cebularze
– Rogaliki maślane
PRZEPIS NA BAJGLE
Ilość porcji: 4 bajgle
Przygotowanie: 1 h 10 minut
Składniki:
– 187 g mąki pszennej
– 30 ml wody
– 1 torebka suchych drożdży (7-8 g)
– 30 ml oliwy z oliwek + dodatkowa
– 1 jajko
– 1,5 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka soli
– sezam i czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut do wyrośnięcia.
- Do misy miksera dodaj mąkę, mieszaninę z drożdżami, oliwę i jajko. Miksuj na jednolitą masę z użyciem końcówki spiralnej. Jak ciasto stworzy jednolitą kulę dodaj jeszcze sól i wymieszaj.
- Włóż ciasto do misy wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 30 minut.
- Podziel ciasto na 4 równe części. Stwórz bajgle, możesz to zrobić na dwa sposoby. Pierwszym jest stworzenie pączka i zrobienie w nim dziurki a drugim stworzenie walca i połączenie jego końców. Tak przygotowane bajgle odstaw na blasze na 10 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie zagotuj wodę w sporym garnku lub w woku. Do gorącej wody włóż bajgle i gotuj 3-4 minuty, obracając w połowie czasu.
- Wyjmij bajgle i posyp ziarnami, sezamem i czarnuszką.
- Połóż bajgle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 15-20 minut aż nabiorą złotego koloru.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Chlebek nadziewany fetą
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Przepis na bajgle
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
8 Review(s) Based on
7 comments
Chyba nie jest zbyt dobry ten przepis. I na pewno nie rumienia się po 20min, ciasto tez się kiepsko kleji
Przepis robiłam już wiele razy, jest zatem sprawdzony. Jeśli w Twoim piekarniku bajgle pieką się dłużej to po prostu zostaw je na jeszcze chwilę 🙂
U mnie się klei aż za bardzo :). Wyszły pyszne!
Czy mogą być świeże drożdże? Ile ich wtedy dać? Pozdrawiam
Mniej więcej 2,5 x więcej drożdży świeżych, oraz należy pamiętać o zrobieniu zaczynu i aby ruszył zanim przejdziesz do kolejnego etapu.
Widzę na środku każdego bajgla rąbek w połowie- czy użyłaś może opiekacza typu tefal snack collection? Szukam szybszej opcji na pieczenie 🙂
Tak jak używałam opiekacza i nakładki do bajgli, ale wiem, że większość osób nie posiada tego sprzętu, więc nie opisuję tego w przepisie.