Historia tej chałwy była dość prozaiczna, zostało mi naprawdę sporo sezamu, nieproporcjonalnie dużo wręcz. Pomyślałam sobie że będę miała zapas na 2 lata, i wtem przyszło olśnienie. Przecież wystarczy dodać dosłownie kilka składników, a zrobię pyszną domową chałwę. Dużo lepszą niż większość sklepowych gotowców, z bakaliami które lubię i urozmaicają smak. Tak też się stało.
Jeśli tu trafiłeś wiec, że to naprawdę prosty przepis. Możesz go dowolnie zmodyfikować według swoich upodobań, dodając np kakao. A jeśli skorzystasz z mojego przepisu, pochwal mi się na Instagramie, Facebooku lub w komentarzu. Zawsze sprawia mi przyjemność jak widzę, że moje przepisy goszczą w Waszych domach 🙂
Zapraszam do innych moich przepisów na desery:
– ciastka brownie
– jogurtowe muffiny z borówkami
– ciasteczka migdałowe
– jabłka w cieście
– róże z ciasta francuskiego
– wafle z kajmakiem
– creme brulee
– Ciasto 3 BIT
PRZEPIS NA CHAŁWĘ
Przygotowanie: 15 minut + schłodzenie
Składniki:
– 300 g sezamu
– 6 łyżek płynnego miodu
– pół szklanki dodatków – np suszona żurawina, jagody goji, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, inne
Przygotowanie:
- Sezam wsypcie na suchą patelnię i prażcie ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Sezam powinien się podprażyć, ale uważajcie aby nie ściemniał za bardzo, bo wtedy zrobi się gorzki.
- Sezam wrzućcie do blendera i zetrzyjcie na proszek. Przełóżcie proszek do miski i dodajcie miód. Wymieszajcie całość dokładnie, po czym dodajcie suszone owoce i orzechy. Całość przełóżcie do naczynia które nada chałwie formę (ja używałam szklanego naczynia z pokrywką) i wstawcie do lodówki.
- Chłódźcie w lodówce min 2 godziny przed podaniem, wtedy chałwa będzie się kroiła bez problemu.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł