Te małe włoskie kluseczki możecie kupić gotowe w sklepie, ale zachęcam do ich własnoręcznego przygotowania w domu. Zajmuje to stosunkowo niedużo czasu, a efekt finalny dania z gnocchi jest rewelacyjny. Jeśli chcecie wykorzystać jeden z moich przepisów na gnocchi: gnocchi z ostrym sosem śmietanowym lub gnocchi z rukolą, musicie najpierw przestudzić gnocchi po ugotowaniu zanim dodacie je na patelnię do sosu.
Polecam Wam także inne przepisy:
– ragu z kaczki idealne z dodatkiem gnocchi
– kotlet schabowy
– dyniowe gnocchi
– domowy makaron
PRZEPIS NA GNOCCHI
PRZYGOTOWANIE: 50-60 minut (czas łączny z gotowaniem ziemniaków)
ILOŚĆ PORCJI: z tej ilości składników zrobicie gnocchi dla 2 osób
SKŁADNIKI:
– 600 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
– 125 ml mąki pszennej
– pół rozbełtanego jajka
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach (ze skórką). Po ugotowaniu odlej wodę a ziemniaki przekrój na połówki lub ćwiartki aby nieco przestygły.
- Zdejmij z ziemniaków skórkę i za pomocą praski lub wyciskarki do ziemniaków zrób z nich jednolite pure bez gródek.
- Do ziemniaków dodaj mąkę i jajko, a następnie za pomocą dłoni połącz całość w jednolite ciasto. Jeśli ciasto nadal się klei dodajcie nieco mąki.
- Na stolnicy lub blacie wysyp nieco mąki i podziel ciasto na mniejsze części. Części ciasta roluj za pomocą dłoni, a następnie odkrawaj niewielkie kluseczki (możesz odrywać za pomocą dłoni). Do zrobienia charakterystycznych nacięć posłuży Ci specjalna drewniana praska lub zwykły widelec, za jego pomocą roluj kluseczkę przytykając do niej ząbki widelca.
- Tak przygotowane kluseczki gotuj przez ok 2-3 minuty w wrzącej osolonej wodzie, a następnie wyjmij je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj z ulubionym sosem lub rozpuszczonym masłem.
Smacznego!