Wpisz i naciśnij Enter

Gnocchi z salami i ostrym sosem śmietanowym

Robiąc zakupy chętnie sięgam po nowości w celu ich wypróbowania. I tak odkryłam w Lidlu gotowe Gnocchi. Postanowiłam zrobić je w pysznym sosie.

Przygotowanie: ok 20 minut

Składniki:

– 1 opakowanie gnocchi
– 20 plasterków salami (może być np paprykowe)
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki posiekanych papryczek chili z zalewy
– pół paczki świeżych liści szpinaku
– 15 niewielkich pomidorków koktajlowych
– 150 ml śmietany
– świeżo mielony pieprz i parmezan

Przygotowanie:

Wstawcie wodę do przygotowania gnochi i w tej samej chwili zacznijcie przygotowanie sosu. Kluseczki gotowe są bowiem już po kilku minutach od zagotowania wody.
Na oliwie podsmażcie czosnek i chili. Po chwili dodajcie pomidorki i lekko je rozgniećcie, tak aby puściły sok. Jak lekko zmiękną, dodajcie salami, a po kilku minutach śmietanę. W momencie kiedy wrzucicie do wrzątku gnocchi, dodajcie szpinak do sosu. Zamieszajcie. Jeśli zajdzie potrzeba sos należy dodatkowo doprawić. Gnocchi po wyjęciu z wrzątku dodajcie do sosu i lekko przemieszajcie.Do podania polecam oczywiście odrobinę startego parmezanu.
Jest to przepyszne danie, do którego z pewnością będę powracać wielokrotnie!
SMACZNEGO!

gnochi1

gnochizsalami3

gnoichizsalami2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

One comment

  1. musi być pyszne!