To klasyczny sos kuchni greckiej, który jest idealny do dań typu souflaki lub smażonych i grillowanych mięs. Bardzo często przygotowuję go do grilla, wtedy kiedy robię karkówkę. Zaparzam Was też na przepis na najlepszą marynatę do karkówki z grilla, a pewno warto podpatrzeć.
Mam dla Was jeszcze kilka greckich propozycji:
– souvlaki wieprzowe
– sałatka z grillowanych warzyw z halloumi
– zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi
– bulion z jajkiem z serem halloumi
– sałatka grecka
– sałatka z arbuzem i fetą
– carpaccio z cukinii
– sałatka grecka z quinoa
– tarta z cukinią
– chłodnik z ogórków
PRZYGOTOWANIE: 5 minut
Składniki:
– połowa ogórka szklarniowego lub 3 ogórki gruntowe
– 1 ząbek czosnku
– 250 ml greckiego jogurtu
– szczypta soli
– opcjonalnie 1 łyżka posiekanej świeżej mięty.
PRZYGOTOWANIE:
Ogórka obierzcie i zetrzyjcie na tarce do miseczki. Ząbek czosnku zetrzyjcie na tarce lub zgniećcie za pomocą praski do czosnku. Dodajcie do ogórka, a do całości włóżcie jogurt naturalny, szczyptę soli i posiekaną miętę. Jeśli ogórek jest bardzo wodnisty lub przygotowujecie sos wcześniej, zanim dodacie jogurt posólcie ogórka, zostawcie go na 10-15 minut, po czym odlejcie wodę która się pojawi z ogórka.
Smacznego!
Dziś mam dla Was niespodziankę. To moje pierwsze kulinarne video i premiera mojego kanału na YouTube. Zapraszam serdecznie do SUBSKRYBOWANIA 🙂 napiszcie w komentarzach jak Wam się podoba efekt, mam nadzieję że kolejne przepisy wyjdą jeszcze ciekawiej.