Tych ziemniaków nie musicie najpierw gotować, wcześniej przygotowywać. Wystarczy piekarnik i ok 1,5 godziny czasu a potrawa lub dodatek do obiadu będzie gotowy.
Polecam Ci także:
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– ziemniaki nakrajane
– jak upiec ziemniaki w piekarniku
Przygotowanie:90 minut
Ilość porcji: 4-5 porcji
Składniki:
– ok 1 kg niewielkich ziemniaków
– 1 łyżka soli
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki suszonych ziół: bazylia, zioła prowansalskie, inne wg uznania
– 1 płaska łyżka ostrej papryki
Przygotowanie:
Ziemniaki umyjcie i osuszcie. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem lub oliwą włóżcie ziemniaki. Większe przekrójcie. Polejcie w pierwszej kolejności oliwą a następnie posypcie równomiernie ziołami.
Naczynie nakryjcie folią aluminiową tworząc z niej pokrywkę. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 1 h.
Po tym czasie zdejmijcie folię i zapiekajcie jeszcze 30 min aż ziemniaki się zezłocą.
1 comments
ale pysznie wyglądają i faktycznie proste. zrobię na jutrzejszy obiad