Ziemniaki Hasselback – ziemniaki nakrajane

To najciekawszy wizualnie sposób pieczenia ziemniaków jaki znam. Wystarczy ostry nóż i chwila cierpliwości, a efekt Was zachwyci. Ziemniaki możecie podać jako dodatek do mięsa lub ryby, lub przygotować do niego śledzia w śmietanie albo serek z czosnkiem. Będzie świetnie smakował w każdym przypadku.

Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych
ziemniaki zapiekane ze śmietaną
kotlet schabowy
ragu z kaczki
szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
polędwiczki z kurkami
królik w winie
polędwiczki z szynk parmeńską
żeberka barbeue
pulled pork
kotlet de volailee
kurczak na butelce piwa

Ziemniaki Hasselback

Przygotowanie: 1 h

Składniki:
– ziemniaki
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz, ulubione zioła: np papryka, chilli, zioła prowansalskie, tymianek, oregano

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i wyszoruj delikatnie szczoteczką skórkę.
  2. Każdego z ziemniaków połóż na łyżce i nakrajaj bardzo ostrym nożem, tak aby nie przeciąć plasterków a stworzyć piękny wzór. Łyżka na dole pomoże Ci nie przeciąć ziemniaka na pół.
  3. Ziemniaki natrzeć oliwą, posypać przyprawami, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40 minut. W połowie czasu pieczenia poleć jeszcze odrobiną oliwy z przyprawami. Podawać po upieczeniu.

SMACZNEGO!

 Polecam:
sałatka z ziemniakami i pesto koperkowym

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Ziemniaki Hasselback
Autor:
Data publikacji:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!