Uwielbiam pieczone ziemniaki, a takie z piekarnika wykorzystuję do bardzo wielu dań, lub podaję samodzielnie z dodatkiem pikantnego serka, masła czosnkowego lub sałatki ze śledziem. Dziś krótki przewodnik po tym jak w prosty sposób przygotować ziemniaki, ile i w jakiej temperaturze je piec, a podanie możecie zobaczyć w innych przepisach lub skomponować własną potrawę. Zachęcam Was także do tego aby zajrzeć do przepisu na pieczonego ziemniaka z śledziem w śmietanie.

Polecam Ci także:
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– puree ziemniaczane
– przepis na gnoccchi
– dyniowe gnocchi
– sałatka grecka
– zobacz także inną wersję kotleta schabowy inaczej
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
ziemniaki w mundurkach z piekarnika
Przygotowanie: 40-50 minut
Składniki:
– ziemniaki
– masło
– sól
– folia aluminiowa
Przygotowanie:
- Ziemniaki bardzo dokładnie umyjcie i osuszcie. Jeśli skórka ziemniaka jest chropowata najlepiej przy myciu użyć szczoteczki, aby wymieść całą ziemię.
- Ziemniaki ułożyć na sporych arkuszach folii aluminiowej – każdy na osobnym arkuszu. Każdego ziemniaka posypać sporą szczyptą soli i dodać płaską łyżkę masła (jeśli ziemniaki są małe wystarczy łyżeczka masła). Tak przygotowane ziemniaki szczelnie zawinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec przez 40-50 minut, w zależności od wielkości ziemniaków. Ich poziom upieczenia i miękkość możecie sprawdzić za pomocą patyczka szaszłykowego – przekuwając się przez folię aluminiową do środka warzywa.
SMACZNEGO!

- e-book HASHTAGI KULINARNE59,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł






11 comments
ktora strona folii do zewnatrz ziemniaka
wszystko jedno 🙂
Zawsze matowa strona
świetny przepis bez wypłukiwania cennych minerałów 🙂
i do tego pyszny.Ja uwielbiam pieczone ziemniaki 🙂
Na którą stronę kładziemy ziemniaki: świecącą czy matową
Ziemniaki kładziemy na matową stronę folii
Hm, jednak bez folii wychodzą smaczniejsze – przypieczone. Nawet otwarcie folii i jeszcze potrzymanie w piekarniku nie pomogło.
jasne, zależy na jakim efekcie Ci zależy. Jeśli chcesz aby były chrupkie należy pominąć folię, a najlepiej lekko podgotować ziemniaki i opiec już w wyższej temperaturze 🙂
ziemniaki zawijamy folią aluminową błyszczącą stroną do wewnątrz, solimy dość sporo i dodajemy masło oraz ulubione przyprawy, ja osobiście dogadałem listki świeżego rozmarynu, tymianku i plasterki czosnku oraz czerwonej papryki w proszku. Po upieczeniu można przekroić na pół razem z folią i podać z twarogiem z dodatkiem szalotki, szczypiorku soli i pieprzu oraz śmietany – pycha!!!
Aluminium przenika z folii do żywności. Jeżeli macie na względzie swoje zdrowie, zrezygnujcie ze stosowania folii aluminiowej…