Ten post, w którym zebrałam Ci mnóstwo pomysłów na dania z grilla, powstał we współpracy reklamowej z marką Weber. Marką znakomitych grilli węglowych, gazowych i elektrycznych, które wyróżnia jakość materiałów oraz łatwość ich obsługi.
Co znajdziesz w tym wpisie? W pierwszej części opisałam Ci w kilku słowach grill, który miałam okazję testować przy powstawaniu najnowszych grillowych przepisów. Warto przeczytać szczególnie o wyposażeniu dodatkowym oraz sposobie na bezproblemowe rozpalanie grilla bez Twojej ingerencji.
W dalszej kolejności mam dla Ciebie 2 zupełnie nowe przepisy na grilla – doskonały i bardzo soczysty kebab z kurczaka oraz sałatkę Cezar przygotowywaną na grillu. A na końcu wpisu znajdziesz mnóstwo innych pomysłów na dania z grilla.
GRILL WĘGLOWY MASTER TOUCH
Mam okazję testować bardzo poręczny grill węglowy Master-Touch GBS Premium E-5775 o przekroju 57 cm. Pokrywa i misa grilla wykonane są z wysokiej jakości stali, emaliowane wewnątrz i na zewnątrz celem osiągnięcia najlepszego odbicia ciepłą i najlepszej ochrony przed korozją. System czyszczenia One- Touche, dzięki któremu prosty ruch rączką powoduje zrzucenie popiołu do kosza zbierającego popiół, który następnie można zdjąć i opróżnić. System ten nie tylko służy do czyszczenia grilla, ale także do regulacji przepływu powietrza. Aluminiowe odpowietrzniki na pokrywie grilla, zapewniają przepływ powietrza potrzebny do spalania.
Grill węglowy 3 w 1 Master-Touch Premium, wędzi w niskiej temperaturze, piecze i grilluje wszystko, od steków i soczystej rwanej wieprzowiny po desery, przy użyciu akcesoriów Gourmet BBQ System. Pokrywa wyposażona jest w termometr, który ułatwia odczyt i kontrolę temperatury wewnątrz.
Mnie najbardziej zaciekawiła krata grilla, która składa się z dwóch elementów – środkowego wyjmowanego, który łatwo możesz zastąpić naczyniem do grillowania. Ale to nie wszystko. Krata grilla ma też uchylne boki, dzięki którym możesz w każdym momencie dosypać brykietu bez zdejmowania całej kratki i grillujących się na niej smakołyków.
Ja zakochałam się w patelni do grilla, którą widzicie na zdjęciach. Już wiem, że będę wykorzystywała ją także w piekarniku podczas zimowych dni.
ROZPALANIE GRILLA
Rozpalanie do grilla zawsze kojarzyło mi się z pewną mozolnością, siedzeniem, dmuchaniem. Widziałam już grille rozpalane z użyciem suszarek, kompresorów czy innych urządzeń tego typu. A nawet wtedy trwa to zwykle niesamowicie długo.
Po otrzymaniu grilla i dedykowanego komina do rozpalania najbardziej byłam ciekawa tej części i obietnicy złożonej przez Weber – 15 minut i doskonale rozpalony brykiet (tak brykiet, nie węgiel). I wiecie, jakie były moje wrażenia? Doskonałe!
Aby rozpalić grill, należy użyć 2 kostek rozpałki, które kładziecie na dolnej kratce i podpalić. Do komina wsypujecie brykiet i stawiacie na rozpalonych kostkach rozpałki, tak jak widać na zdjęciach. Teraz zostawiacie całość, idziecie do kuchni przygotować potrawy do grillowania i wracacie za 15 minut! Po 15 minutach brykiet będzie już siwy na górze i można wsypać go do grilla. Uważajcie tylko i załóżcie rękawice, zanim dotkniecie rączek komina. Bezpieczeństwo jest najważniejsze!
Powiem Wam tak, przez wiele lat nie miałam węglowego grilla przez problematyczne rozpalanie, czyszczenie i kwestie zdrowia, a teraz jestem szczęśliwa z posiadania grilla Weber! Grillowanie może być naprawdę łatwe i przyjemne 🙂
Zapraszam Cię teraz na kilka nowych przepisów, przygotowanych na grillu Weber! Ten grecki kebab z kurczaka będzie najbardziej soczystym kurczakiem, jakiego zrobiliście na grillu, zapewniam! A sałatka to coś fantastycznego!
GRECKI KEBAB Z KURCZAKA Z GRILLA
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 2 spore piersi z kurczaka
– 6 łyżek jogurtu greckiego
– 3 ząbki czosnku
– 1 czubata łyżeczka sproszkowanej kolendry
– 1 łyżeczki kminu rzymskiego
– 2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– 1 czubata łyżeczka suszonej cebuli
– pół łyżeczki pieprzu
– 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Przygotuj 4 patyczki do szaszłyków, tak aby na 1 pierś z kurczaka przypadały 2 patyczki.
- Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plasterki, mniej więcej 4-5 mm grubości.
- Przygotuj talerz lub inne naczynie i wyłóż je najlepiej folią spożywczą. Ułatwi to marynowanie.
- Przygotuj marynatę. Wymieszaj jogurt i wszystkie przyprawy podane w przepisie. Przygotuj pędzel kuchenny do marynowania.
- Teraz w przygotowanym naczyniu plastry piersi z kurczaka nadziewaj na dwa patyczki – zrób między nimi około 3-4 cm odstępu, tak aby plasterek nakłuwać po prawej i po lewej stronie. Każdy plasterek smaruj marynatą i nadziewaj kolejny. Mniejsze części z góry lub dołu piersi kurczaka najlepiej nakłuwać gdzieś w środku, tak aby kebab zakończyć jakimś większym plastrem. Na parze patyczków mieści się cała pierś z kurczaka. Podobnie wykonaj drugi kebab.
- Resztą marynaty nasmaruj kebaby z zewnątrz i wstaw mięso na min 30 minut do lodówki.
- Rozpal grill Weber i przygotuj patelnię grillową lub tackę do grillowania. Układaj na niej kebaby i grilluj, aż mięso przestanie być surowe.
- Kebaby podawaj z grillowanymi chlebkami pita – zobacz mój przepis na pyszne chlebki pita, oliwkami, nadziewanymi papryczkami i innymi warzywami. Do podania zrób też sos tzatzyki.
SAŁATKA CEZAR Z GRILLA
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1- 2 sałaty rzymskie
– 5-6 plasterków boczku
– 6-8 kromek bagietki
– oliwa z oliwek
– 1 cytryna
– sos: 2 fileciki anchois, 1 ząbek czosnku, 2 żółtka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy Dijon, pół szklanki oliwy z oliwek, sól oraz pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj sos do sałatki. Do blendera dodaj wszystkie składniki sosu i dokładnie utrzyj na kremową emulsję.
- Na rozgrzanym grillu połóż plasterki boczku oraz przekrojoną na pół cytrynę – krojeniem do dołu. Następnie dodaj kromki bagietki skropione oliwą oraz przekrojoną na pół sałatę rzymską.
- Sałata powinna grillować się dosłownie chwilkę, aż nabierze aromatu i nieco rustykalnego wyglądu. Trzeba bardzo uważać, aby nie grillować jej zbyt długo. Uważaj też na czas grillowania kromek bagietki, im też wystarczy jedynie chwilka.
- Na talerzu połóż grillowaną sałatę, plastry boczku. Polej wszystko przygotowanym sosem i skrop sokiem z grillowanej cytryny. Podawaj z grzankami z bagietki.
GRILLOWANA CEBULA W KSZTAŁCIE KWIATÓW
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 3-4 cebule
– oliwa z oliwek lub olej
– przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, pół łyżeczki sproszkowanego czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano
– sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Przygotuj mieszankę przypraw z tych podanych na liście składników.
- Cebule umyj, obierz i wyrównaj ze strony „czubka” korzenia cebuli, tak aby stała i się nie przewracała. Teraz ostrym nożem nacinaj cebulę, ale nie do końca, tworząc ósemki (4 nacięcia na krzyż). Zobacz video poniżej jak to zrobić.
- Za pomocą pędzla kuchennego nasmaruj cebule oliwą, a następnie dopraw mieszanką przypraw.
- Grilluj cebule przez 10-12 minut aż zmięknie, nieco się zarumieni, ale uważaj, aby nie spaliła się na bezpośrednim ogniu.
- W międzyczasie przygotuj sos – do składników dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Odrywaj płatki cebuli i maczaj w sosie.
Na koniec mam dla Ciebie jeszcze kilka przepisów z mojego bloga, które warto wykorzystać podczas grillowania. Kliknij nazwę dania, aby zobaczyć szczegółowy przepis.
*Wpis powstał we współpracy reklamowej z marką Weber