Przepis na ravioli z krewetkami powstał z potrzeby chwili. Czy wiecie, że większość przepisów na ten nadziewany makaron to dość łagodne odmiany, a mi zamarzyło się lekko pikantne danie. W tej wersji krewetki znajdziecie i w środku ravioli, bo to z nich przygotowałam nadzienie, oraz jako dodatek do makaronu już krewetki w nieco większej wersji 🙂
Polecam Wam także przepisy na:
– raviolo z płynnym żółtkiem
– domowy makaron
PRZYGOTOWANIE: niespełna 2 h
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
SKŁADNIKI:
– 400 g małych krewetek do nadzienia
– 250-300 g dużych krewetek z ogonkami
– 200 g serka białego naturalnego
– 300 g mąki pszennej
– 3 jajka
– 3 łyżeczki oliwy do ciasta + 3 łyżki do krewetek
– 2 papryczki chilli (lub jedna jeśli jest bardzo ostre)
– 100 g masła
– 3 ząbki czosnku
– 120 ml białego wina
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Zacznijcie od przygotowania ravioli wg tego przepisu na domowy makaron. Możecie nieco skrócić czas odpoczywania ciasta na makaron wkładając je zawinięte w folię aluminiową do lodówki na 20 minut.
Do rozwałkowania ciasta najlepiej użyć maszynki do makaronu, kiedyś próbowałam to samo zrobić ręcznie za pomocą wałka i efekt nie był tak dobry. Ciasto powinno być cieniutkie i elastyczne, ja przygotowując je za pomocą maszynki robię to w trzech krokach – najpierw na ustawieniu 7, następnie 5 i kończę na 2. Jeśli przygotowujecie to danie dla 2 osób zróbcie całą porcję ciasta makaronowego i resztę wykorzystajcie do zrobienia tradycyjnego makaronu który możecie wysuszyć i ugotować za kilka dni 🙂
W czasie kiedy makaron odpoczywa przygotujcie pastę krewetkową do nadziania. Do jej przygotowania możecie użyć bardzo małych obranych krewetek które są zdecydowanie tańsze. Krewetka i tak ulegnie zmieleniu więc nie warto przepłacać. Na patelnię wlejcie 2 łyżki oliwy i dodajcie krewetki. Lekko je podsmażcie ok 4-5 minut. Zanim wrzucicie je do blendera niech lekko przestygną. W tym czasie przygotujcie jeszcze 1 ząbek czosnku który posiekajcie na kilka części i chilli (w zależności od wielkości i poziomu ostrości dodajcie od połowy do 1 całej papryczki). Do blendera dodajcie krewetki, czosnek i drobno posiekane chilli. Zblendujcie na małe kawałeczki. Następnie wyjmijcie masę z blendera i zmieszajcie z serkiem naturalnym. Pora na doprawienie masy – pamiętajcie że po dodaniu do makaronu i ugotowaniu część smaku uleci więc masa powinna być mocno doprawiona 🙂 Do środka warto jeszcze dodać odrobinę świeżych bardzo drobno posiekanych ziół, proponuję ok 1 łyżki drobno posiekanej natki.
Tak przygotowaną masę układajcie łyżeczką na jednym płacie makaronu, a następnie przykryjcie go drugim płatem mocno przyciskając przestrzenie pomiędzy farszem. Następnie wykrójcie ravioli za pomocą radełka lub noża. Tak przygotowany makaron gotujcie w gorącej wodzie z odrobiną oliwy. Użyjcie do tego sporego garnka a makaron wrzucajcie partiami aby miał przestrzeń. Makaron należy gotować do czasu aż wypłynie na powierzchnię, dodając do tego jeszcze ok 2 minuty.
W czasie kiedy gotuje się makaron przygotujcie sos. Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oliwy i dodajcie drobno posiekane dwa ząbki czosnku i chilli pokrojone w cienkie paseczki. Krótko dusiciele tylko do czasu aż odrobinę się zeszklą i dodajecie białe wino. Ja wino zacznie lekko bulgotać dodajcie krewetki z ogonkami i tak duście je ok 10 minut, obracając w połowie duszenia. Przyszedł teraz czas na dodanie masła ok 100 gram które pięknie zagęści nam sos.
Makaron wyłożyć na talerz, na niego kilka krewetek i sos z duszenia krewetek. Wszystko posypcie posiekaną natką pietruszki i podawajcie od razu bo stygnie szybko 🙂 Napiszcie też w komentarzach jak smakowało Wam moje ravioli z krewetkami.
Smacznego!
Zajrzyj też do tych przepisów:
Pikantne krewetki
Makaron z krewetkami
Ryż smażony z krewetkami
Przepis na krewetki z czosnkiem i chrupiącym pieczywem
Makaron orzo z krewetkami
Sałatka ziemniaczana z ośmiornicą
Smażone kalmary
Makaron z chorizo i krewetkami
Domowe sushi
Krewetki w sosie pomidorowym z fetą
Sałatka meksykańska z krewetkami
Szybkie curry z krewetkami
1 comments
Piękny przepis. Smakoszego go docenią 😀
pozdrawiam serdecznie ’
Kasia