Idealna przekąska na każdą domową imprezę lub fantastyczna kolacja. Dokładnie tak, rollsy z salami i żółtym serem, z pysznym sosem musztardowym są świetne na naprawdę każdą okazję. A w tym przepisie mówię Ci dokładnie jak je zrobić krok po kroku, aby nie tylko wyszły pyszne, ale także ich przygotowanie nie nastręczało kłopotów.
Sekretem jest podwójne przygotowanie składników, czyli wykorzystujemy dwa placki tortilli i do tego dwa razy dodatki. Dzięki temu zabiegowi rollsy wyjdą większe, będą miały naprawdę dużą ilość składników i pyszne stopiony ser.
Aby je łatwo zwinąć, upiec i aby nic się nie rozpadło, należy wykorzystać mój sposób przygotowania. Po pierwsze potrzebny Ci będzie arkusz folii aluminiowej, w który zawiniesz rulon. Po drugie niezbędne jest schłodzenie rulonu przed krojeniem, najlepiej w zamrażarce. Wystarczy kilkanaście minut a tortille zrobią się wraz ze składnikami sztywne i będą się naprawdę łatwo kroiły. Jeśli chcesz przygotować sobie rulony wcześniej, to włóż je nawet na kilka godzin do lodówki a później podczas imprezy tylko pokrój i upiecz. To też super pomysł!
Polecam Wam także:
– pizzę na tortilli
– pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto
– pizzę z szynką i pieczarkami
– pizzę z patelni
– pizzę z ciasta francuskiego
– zapiekanki z pieczarkami
– Roladki z tortilli z tuńczykiem
ROLLSY Z SALAMI
Przygotowanie: 35 minut
Ilość porcji: 1-2 porcje
Składniki:
– 2 placki tortilli pszennych lub pełnoziarnistych
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka musztardy francuskiej, ziarnistej
– 100-150 g sera typu gouda, mozzarella lub cheddar (tartego lub w plastrach)
– 100-150 g salami
– arkusz folii aluminiowej
Przygotowanie:
- Majonez wymieszaj z musztardą. Możesz dodać do sosu trochę chilli lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dla jeszcze lepszego aromatu sosu.
- Na folii aluminiowej połóż pierwszy placek tortilli. Posmaruj placek połową sosu, tak aby sos pokrywał całą tortillę. Na sos połóż połowę sera żółtego, możesz użyć zarówno sera tartego jak i takiego w plasterkach. Na nim ułóż salami w plasterkach lub takie pokrojone na drobne kawałki.
- Następnie przykryj wszystko drugim plackiem i powtórz czynności – sos, ser i salami.
- Teraz najtrudniejsza część, zwinięcie tortilli w ciasny rulon. Rób to delikatnie i od razu po zwinięciu użyj folii aluminiowej, na której przygotowujesz danie do ciasnego zwinięcia rulonu. Zobacz na filmie poniżej cały proces. Tak przygotowane tortille wstaw na 15 minut do zamrażarki, całość musi się szybko schłodzić, aby łatwiej się ją kroiło.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180o C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Po wyjęciu rulonu z zamrażarki za pomocą ostrego noża przekrój go w połowie. Nie odwijaj rulonu z folii aluminiowej, krój bez jej zdejmowania. Następnie pokrój całość w plasterki o szerokości 1,5-2 cm. Każdy z plasterków kładź delikatnie na blasze, po czym zdejmuj resztki foli aluminiowej z obrzeża. Tak przygotuj całość.
- Piecz rollsy przez 7-10 minut, aż pięknie się zezłocą, a składniki lekko rozpuszczą. Podawaj ciepłe.
SMACZNEGO!
2 comments
Wyglądają świetnie i bardzo apetycznie, na pewni w najbliższym czasie spróbuję tego przepisu 🙂 Świetny przepis gdy przyjdą goście, czy jako przekąska do filmu. Dam znać jak mi wyszło, pozdrawiam.
Salami jest tłuste i słone – taka ilość jak w przepisie zdominowała potrawę. Poza tym ogólnie smaczne i bardzo łatwe do zrobienia.