Rollsy z salami

Już po raz kolejny robiłam rollsy, poprzednio były to rollsy z szynką i serem a tym razem szynkę zamieniłam na salami i dodałam nieco inny sos. Obie wersje wychodzą pyszne, a jeśli zrobicie dokładnie wg instrukcji jest to naprawdę proste.

Polecam Wam także:
pizzę na tortilli
pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto
pizzę z szynką i pieczarkami
pizzę z patelni
pizzę z ciasta francuskiego
zapiekanki z pieczarkami

ROLLSY Z Salami

Przygotowanie: 35 minut
Ilość porcji: 1-2 porcje

Składniki:
– 2 placki tortilli pszennych lub pełnoziarnistych
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka musztardy francuskiej, ziarnistej
– 100-150 g tartego sera typu gouda lub cheddar
–  100-150 g salami w kawałku
– kawałek folii aluminiowej

Przygotowanie:

  1. Majonez wymieszaj z musztardą. Możesz dodać do sosu trochę chilli lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wybór pozostawiam Tobie.
  2. Na folii aluminiowej połóż pierwszy placek tortilli (im większa tym lepiej). Posmaruj placek połową sosu, tak aby sos pokrywał całą tortillę. Na sos połóż połowę startego sera żółtego i połowę pokrojonego w drobną kostkę salami.
  3. Następnie przykryj wszystko drugim plackiem i powtórz czynności – sos, ser i salami.
  4. Teraz najtrudniejsza część, zwinięcie tortilli w ciasny rulon. Rób to delikatnie i od razu po zwinięciu użyj folii aluminiowej na której przygotowujesz danie do ciasnego zwinięcia rulonu. Tak przygotowane tortille wstaw na 10-15 minut do zamrażarki, całość musi się szybko schłodzić aby łatwiej się ją kroiło.
  5. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st C a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Po wyjęciu rulonu z zamrażarki za pomocą ostrego noża przekrój go w połowie. Nie odwijaj rulonu z folii aluminiowej, krój bez jej zdejmowania. Następnie pokrój dwie części na plasterki o szerokości ok 1,5-2 cm. Każdy z plasterków kładź delikatnie na blasze po czym zdejmuj resztki foli aluminiowej z obrzeża. Tak przygotuj całość. Możesz podejrzeć jak ja robiłam podczas mojego live na Facebooku.
  7. Piecz rollsy przez 7-10 minut, aż pięknie się zezłocą a składniki lekko rozpuszczą. Podawaj ciepłe.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Rollsy z salami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Maria

    Opublikowane 26/10/2018

    Odpowiedz

    Wyglądają świetnie i bardzo apetycznie, na pewni w najbliższym czasie spróbuję tego przepisu 🙂 Świetny przepis gdy przyjdą goście, czy jako przekąska do filmu. Dam znać jak mi wyszło, pozdrawiam.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pizza z batatów z kurczakiem

W tej pizzy nie ma ani grama mąki. Spód pizzy zrobicie z surowego batata i płatków owsianych, to naprawdę bardzo...

Zamknij