Już po raz kolejny robiłam rollsy, poprzednio były to rollsy z szynką i serem a tym razem szynkę zamieniłam na salami i dodałam nieco inny sos. Obie wersje wychodzą pyszne, a jeśli zrobicie dokładnie wg instrukcji jest to naprawdę proste.
Polecam Wam także:
– pizzę na tortilli
– pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto
– pizzę z szynką i pieczarkami
– pizzę z patelni
– pizzę z ciasta francuskiego
– zapiekanki z pieczarkami
– Roladki z tortilli z tuńczykiem
ROLLSY Z Salami
Przygotowanie: 35 minut
Ilość porcji: 1-2 porcje
Składniki:
– 2 placki tortilli pszennych lub pełnoziarnistych
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka musztardy francuskiej, ziarnistej
– 100-150 g tartego sera typu gouda lub cheddar
– 100-150 g salami w kawałku
– kawałek folii aluminiowej
Przygotowanie:
- Majonez wymieszaj z musztardą. Możesz dodać do sosu trochę chilli lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wybór pozostawiam Tobie.
- Na folii aluminiowej połóż pierwszy placek tortilli (im większa tym lepiej). Posmaruj placek połową sosu, tak aby sos pokrywał całą tortillę. Na sos połóż połowę startego sera żółtego i połowę pokrojonego w drobną kostkę salami.
- Następnie przykryj wszystko drugim plackiem i powtórz czynności – sos, ser i salami.
- Teraz najtrudniejsza część, zwinięcie tortilli w ciasny rulon. Rób to delikatnie i od razu po zwinięciu użyj folii aluminiowej na której przygotowujesz danie do ciasnego zwinięcia rulonu. Tak przygotowane tortille wstaw na 10-15 minut do zamrażarki, całość musi się szybko schłodzić aby łatwiej się ją kroiło.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st C a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Po wyjęciu rulonu z zamrażarki za pomocą ostrego noża przekrój go w połowie. Nie odwijaj rulonu z folii aluminiowej, krój bez jej zdejmowania. Następnie pokrój dwie części na plasterki o szerokości ok 1,5-2 cm. Każdy z plasterków kładź delikatnie na blasze po czym zdejmuj resztki foli aluminiowej z obrzeża. Tak przygotuj całość. Możesz podejrzeć jak ja robiłam podczas mojego live na Facebooku.
- Piecz rollsy przez 7-10 minut, aż pięknie się zezłocą a składniki lekko rozpuszczą. Podawaj ciepłe.
SMACZNEGO!






2 comments
Wyglądają świetnie i bardzo apetycznie, na pewni w najbliższym czasie spróbuję tego przepisu 🙂 Świetny przepis gdy przyjdą goście, czy jako przekąska do filmu. Dam znać jak mi wyszło, pozdrawiam.
Salami jest tłuste i słone – taka ilość jak w przepisie zdominowała potrawę. Poza tym ogólnie smaczne i bardzo łatwe do zrobienia.