Ta sałatka śledziowa zapewne stanie się Waszą ulubioną, ale nie mówcie, że nie uprzedzałam Was o takiej ewentualności. Jej prostota przygotowania i fantastyczny smak przyciągają po wielokroć. Jest idealna na imprezy!
Zaskocz swoich gości
W tej sałatce znajdziesz idealne połączenie, znane choćby ze śledzi pod pierzynką. Ugotuj ziemniaki, dodaj do nich jajko, korniszony i sos majonezowy. Ale to nie wszystko. Bardzo fajnym towarzyszem będzie tu czerwona fasola z puszki, która nada też piękny koloryt Twojej sałatce. No i świeże zioła – warto dodać dymkę razem ze szczypiorem, bo fajnie podbiją smak.
Idealna na każdą okazję
Czy zastanawiałeś się kiedyś, co przygotować na imprezę ze znajomymi, piknik, na Sylwestrowy stół? Ta sałatka będzie wręcz idealna, bo jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale także bardzo sycąca. W jej środku jest nie tylko ryba, ale i ziemniaki, które powodują, że sałatka może być samodzielnym posiłkiem.
Polecam Ci także inne przepisy na sałatki:
Sałatka z jarmużem i pomarańczami
Sałatka z szynką i serem
Sałatka ziemniaczana z pesto i łososiem
Sałatka z pieczoną brukselką
Surówka Colesław – najlepsza
Sałatka z gruszką i gorgonzolą
Sałatka z pieczoną papryką
Sałatka z kalafiora
Sałatka z ziemniakami i makrelą
Sałatka z halloumi
Sałatka z tortellini
Sałatka z grillowanym kurczakiem
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z FASOLĄ
Przygotowanie: 15 minut + gotowanie jajek i ziemniaków
Ilość porcji: 4-6
SKŁADNIKI:
– 400-500 g śledzi
– 4 średnie ziemniaki
– 4 jajka
– 1/2 szklanki pokrojonych korniszonów
– 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 2-3 łyżki majonezu
– 1 łyżka musztardy (możesz dać jeden lub dwa rodzaje, u mnie dijon i pikantna musztarda paprykowa, ale świetna też będzie musztarda francuska)
– świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki obierz, pokrój w średnią kostkę i ugotuj do miękkości.
- Jajka ugotuj, schładzaj i obierz.
- Śledzie z solanki – wymagają wcześniejszego namoczenia w bardzo zimnej wodzie, w zależności od słoności nawet 1-2h. Możesz też użyć już gotowych śledzi w oleju, na przykład Śledzi po kołobrzesku® Kapitan Navi.
- Śledzie osusz i pokrój w średnią kostkę, w podobnej wielkości kawałki pokrój też jajka, korniszony. Posiekaj też drobno dymkę i szczypior.
- Wszystkie składniki sałatki dodaj do miski.
- Majonez i 1-2 rodzaje musztardy wymieszaj i polej sosem składniki. Wszystko połącz ze sobą. Sałatkę warto odstawić na minimum 30 minut do lodówki.
SMACZNEGO!