Ile domów tyle oryginalnych przepisów na rosół i ulubionych wersji tej zupy. Ja tradycyjnie dodaję odrobinę wołowiny oraz drobiu w postaci kurczaka. Taki rosół lubię najbardziej, ale często zmieniam, modyfikuję i robię inne wersje. Tak jak tym razem, do przygotowania rosołu użyłam kaczki, tym razem całej kaczki która po ugotowaniu zamieniła się w pyszny farsz do pierogów. Dzięki temu jednak kaczka dała mi dwa pyszne dania i duży obiad dla 5 osób (pierogi nawet zostały). Pysznie i ekonomicznie.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na zupy kremy
– zupa kurkowa
– kalafiorowa
– przepis na kwaśnicę
– zupa pieczarkowa
– zupa jarzynowa
– najlepsza ogórkowa
rosół z kaczki
PRZYGOTOWANIE: 2 h
SKŁADNIKI:
– kaczka ok 2 kg
– 3 marchewki
– 1 por
– 2 pietruszki
– kawałek selera
– 1 cebula
– pęczek natki pietruszki + siekana pietruszka do podania
– przyprawy: 4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, sól, pieprz
– makaron do rosołu do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Kaczkę umyjcie, usuńcie z niej podroby jeśli jeszcze nie zostało to zrobione.
- Do dużego garnka włóżcie kaczkę, obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika na gaz opalić cebulę aby zbrązowiała. Opaloną dodać do garnka, wszystko zalać zimną wodą i postawić na kuchence. Dodać liście laurowe, pęczek natki pietruszki i ziele angielskie i gotować na średnim ogniu.
- Po zagotowaniu rosołu odszumować go zdejmując szumowiny w góry. Dodać wtedy płaską łyżkę soli i gotować dalej na małym ogniu około 1,5-2h. Jeśli woda wyparuje uzupełnijcie ją. Pod koniec gotowania doprawić rosół do smaku solą oraz pieprzem.
- Rosół podawać z makaronem, oraz natką pietruszki.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
5 comments
Kurcze jak ciężko dorwać dobrą domową kaczkę, podziwiam przepis 🙂 Jest ciemny kolor 😉
Z kaczki jeszcze rosołu nie jadłam 🙂 chociaż może jednak raz, u teściowej? Strasznie tłusty był 🙂
Robiłem zgodnie z przepisem. Duzy garnek. Płaska łyżka soli. Rosół wyszedł mi słony jak Adriatyk. Dla mnie przepis do bani. Muszę coś wykombinować zanim żona wróci.
Czy to była łyżka wazowa?
Przepis ok, tylko ciężko o podstawowy składnik – dobrą kaczkę, co wie, co to jest trawa i jak niebo wygląda.. Smak bez porównania lepszy:)