W tym sosem możesz zrobić ulubioną rybę właściwie dowolnego gatunku. Ja tym razem zdecydowałam się na halibuta, ale zamiennie robię tak dorsza, a nawet łososia. Sos jest pyszny, bardzo aromatyczny, idealny do ryby!
Jeśli lubicie dania z ryb, zapraszam Was także do przepisów na:
Makaron z pieczonym łososiem
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sałatka cezar z łososiem
Łosoś w sosie chrzanowym
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
Tarta z łososiem w kształcie ryby
ryba w soli
dorsz w papilotach
pieczony pstrąg
Łosoś z pomidorami
ryba w porach
dorsz smażony z sosem maślanym
łosoś ze szpinakiem
łosoś pieczony z parmezanem
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
halibut pieczony
ryba z frytkami
Przepis na turbota
RYBA ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM
Przygotowanie: 25-30 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki ryba:
– około 300-400 g halibuta, dorsza lub innej ryby
– 1-2 łyżki soku z cytryny
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– 100-150 g sera gorgonzola
– 200 g świeżych liści szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 80 ml białego wina
– sól i pieprz
– 3-4 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– olej do smażenia
Przygotowanie:
- Rybę pokrój na porcje, osusz i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do głębszego talerza wsyp mąkę i obtocz w niej kawałki ryby.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę na rumiany kolor.
- W tym czasie pokrój czosnek w plasterki. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i krótko smaż. Dodaj na patelnię ser gorgonzola, śmietanę, wino i dokładnie wymieszaj, aż sos stanie się jednolity. Wtedy dodaj szpinak i podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty, aż liście zwiędną.
- Do gotowego sosu włóż usmażoną rybę i jeszcze przez 1 minutę podgrzewaj.
- Rybę podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubioną sałatką.