Chrupiący pieczony kurczak

Śmiało mogę powiedzieć że to najlepszy pieczony kurczak jakiego udało mi się zrobić. Przede wszystkim dzięki pikantnemu zestawowi przypraw w których zamarynowałam kurczaka. Idealnie dodają smaku mięsu. Po drugie dlatego że kurczaka przekroiłam i rozłożyłam, co dało mu szansę upiec całą skórkę na chrupiąco, bez użycia rożna. Po trzecie dlatego, że pod spodem ułożyłam ziemniaki, które upiekły się razem z kurczakiem i idealnie zgrały smakowo. Mamy więc proste danie jednogarnkowe.

Polecam Wam także:
kurczak z czerwonym pesto
kurczak pieczony na butelce piwa
kurczak z mozzarellą
kurczak pieczony
orientalne skrzydełka z kurczaka
pad thai z kurczakiem
 kotlety mielone z kurczaka
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej

CHRUPIĄCY PIECZONY KURCZAK

PRZYGOTOWANIE: 70 minut
Ilość porcji: 3-4

SKŁADNIKI:

– 1 kurczak o wadze 1,8 – 2 kg
– 4-5 średnich ziemniaków
– 1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu suszonych papryczek chilli (mogą być płatki chilli lub inne bardzo ostre chilli suszone)
– 2 łyżeczki wędzonej papryki
– 6 ząbków czosnku
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
– 40 ml octu balsamicznego
– 40 ml octu jabłkowego lub z białych winogron
– 70 ml oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
  2. Z wszystkich składników (oprócz kurczaka i ziemniaków) przygotuj marynatę. Czosnek musisz zmiażdżyć praską i dodać go do marynaty.
  3. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój je w dość cienkie plastry około 4-5 mm grubości.
  4. Kurczaka umyj, wyjmij wnętrzności jeśli kupiłeś z nimi, osusz. Połóż kurczaka piersiami do dołu. Za pomocą bardzo ostrych nożyc lub noża przetnij kurczaka od góry na środku, tak aby dał się rozłożyć w naczyniu, zobacz jak powinien wyglądać na moim zdjęciu.
  5. Odlej mniej więcej 1/4 marynaty i odstaw na później. Pozostałą marynatę zużyjesz teraz. Natrzyj nią najpierw dno naczynia do zapiekania. Na dnie ułóż ziemniaki, podobnie jak widzisz na zdjęciu a następnie połóż na ziemniakach kurczaka i za pomocą pędzla dokładnie go zamarynuj.
  6. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika, piecz przez 15 minut po czym obróć kurczaka na drugą stronę, piecz kolejne 15 minut, a następnie obróć go jeszcze raz i nasmaruj resztką pozostawionej marynaty. Wstaw na 25-30 minut.
  7. Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw na około 15 minut zanim go pokroisz i zjesz.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Chrupiący pieczony kurczak
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Beata z bm.net.pl

    Opublikowane 06/02/2019

    Odpowiedz

    Na pewno wypróbuję ten przepis w wolnej chwili. Nie tylko wygląda on smacznie, ale także przepis nie należy do bardzo skomplikowanych co mnie przekonuje do spróbowania.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!