Ten przepis to urozmaicenie tradycyjnej greckiej sałatki. Dodałam do niej pyszną i pożywną kaszę quinoa – tym razem w wersji jasnej, ale fantastycznie będzie wyglądała też wersja czerwona lub czarna. Pamiętajcie że w tradycyjnej sałatce greckiej nie ma sałaty, zawsze mnie ona dziwi jak dostaję taką „ala grecką” w restauracji.
Polecam Wam także inne przepisy na sałatki:
– sałatka grecka
– sałatka z brokułem
– sałatka meksykańska
– sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak
– sałatka gyros
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
SAŁATKA GRECKA Z QUINOA
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– poł szklanki ugotowanej kaszy quinoa (miara po ugotowaniu)
– pół ogórka szklarniowego
– 2 pomidory
– pół czerwonej cebuli
– 1 czerwona papryka
– 1/3 szklanki sera feta
– ew pół awokao jako wykończenie sałatki
– 2 łyżki soku z cytryny
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżka ciepłej przegotowanej wody
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę quinoa ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Warzywa pokrójcie w podobnej wielkości kwadraty: pomidora, ogórka razem z skórką, paprykę, cebulę. Całość wymieszajcie z quinoa, wyłóżcie na talerze i wyłóżcie pokruszony ser feta (możecie go także pokroić w kostkę). Z cytryny, oliwy, miodu i musztardy przygotujcie sos. Na końcu dodajcie ciepłą wodę aby składniki połączyły się w jednolitą emulsję. Doprawcie solą i pieprzem i polejcie sosem sałatkę. Na koniec możecie ozdobić sałatkę pokrojonym w plastry awokado. Smacznego!