Kolejne danie kuchni greckiej pojawiło się na moim stole. A to wszystko za sprawą pysznego sera halloumi, który kupiłam aby zrobić bulion z jajkiem z serem halloumi, a pozostałą część wykorzystałam własnie do tej sałatki. To też fajny sposób aby wykorzystać resztki warzyw: papryki, cukinii, pomidora, możecie dodać też bakłażana. Jeśli nie macie halloumi pomińcie go lub zastąpcie pokruszonym serem feta, smak będzie nieco inny ale równie smaczny.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– sałatka z brokułem
– Sałatka z halloumi
– sałatka gyros
– chlebek z cukinii
– zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi
– bulion z jajkiem z serem halloumi
PRZYGOTOWANIE: 20 min
ILOŚĆ PORCJI: 1
Składniki:
– 1 pomidor
– połowa cukinii
– pół papryki
– 4-5 plasterków sera halloumi
– kilka listków świeżej bazylii
– 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do grillowania
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżeczka musztardy francuskiej ziarnistej
– świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Warzywa pokrójcie w plastry podobnej wielkości. Grillujcie je na grillu lub patelni grillowej, pamiętając o tym że każde z warzyw ma inny czas przygotowania. Najpierw należy włożyć paprykę, następnie cukinię, na końcu ser halloumi i pomidor które potrzebują tylko chwili. Warzywa możecie pokropić małą ilością oliwy w trakcie grillowania.
- Warzywa ułóżcie na talerzu. Z oliwy, soku z cytryny i musztardy przygotujcie sos. Polejcie nim sałatkę, dodajcie listki bazylii i pieprz. Podawajcie od razu.
Smacznego!
1 comments
Nie mogę się odczekać sezonu pomidorowego na razie sięgam tylko po koktajlowe ale myślę, że też mogą się sprawdzić.