Uwielbiam sałatki na kolację. Często robię z nich bardziej pożywne posiłki dodając kaszę, ziemniaki lub strączki. Idealnie jest jak dodana kasza jest jeszcze ciepła po ugotowaniu, wtedy mam kolację idealną. Kasza bulgur to ciekawe rozwiązanie, bo oprócz smaku wyróżnia ją prostota i szybkość przygotowania. Wystarczy zalać wrzątkiem, przykryć, poczekać i gotowe 🙂
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak
– sałatka tabbouleh
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka gyros
– sałatka z roślin strączkowych
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I ŁOSOSIEM
Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– 1/3 szklanki kaszy bulgur
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki octu jabłkowego
– łyżeczka cukru
– szczypta soli
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
– pieprz
– kulka plasterków wędzonego łososia
– 1/4 cebuli czerwonej
– 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu typu greckiego
Przygotowanie:
Kaszę bulgur przygotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinno to zająć nie więcej niż 15 minut. W tym czasie pokrójcie cebulę w plasterki, dość cienkie. Przygotujcie zalewę do cebuli: 1,5 łyżki octu jabłkowego, łyżeczka cukru i szczypta soli. Zalać cebulę i najlepiej ręką obtoczyć ją w occie. Zostawić na ok 10 minut aby nieco zmiękła.
Z oliwy, reszty octu i musztardy przygotujcie sos do kaszy.
Na talerzu połóżcie kaszę wymieszaną z natką pietruszki drobno posiekaną. Polejcie sosem z oliwy. Na kaszę połóżcie łososia, śmietanę lub jogurt i odsączoną cebulę. Całość doprawcie pieprzem i podajcie.
SMACZNEGO!