Zakochałam się w tej sałatce od pierwszego kęsa! Jest niesamowicie prosta w przygotowaniu, a jej smak jest taki, jak by trzeba było wiedzy tajemnej, aby ją zrobić. Naprawdę! Już sama nie wiem, czy to ten boczek, który przez swój smak umami nadaje każdemu daniu nutę niepowtarzalności. Czy może jednak ten sos z dodatkiem dużej ilości parmezanu, który robi ten świetny smak. Chyba i jedno i drugie!
4 składniki i sos
W tej sałatce są tak naprawdę wyłącznie 4 składniki – pyszna i chrupiąca sałata rzymska, której nie należy raczej zastępować zwykłą sałatą, opcjonalnie sałatą lodową. Do tego ugotowana ciecierzyca, a idealnie nada się ta z puszki lub ze słoika, dostępna w marketach. Proces gotowania ciecierzycy jest długi, wiec sama lubię sobie zaoszczędzić ten czas. Kolejna jest tarta mozzarella, choć i tu można ją zamienić przykładowo na pyszną goudę. I ostatni składnik, czyli boczek. Pyszne usmażone plastry wędzonego boczku, pokrojone na plasterki i dorzucone do sałatki.
Sos do sałatki
Sekretem jest tu z pewnością sos. Duża ilość parmezanu, musztarda, dwa rodzaje octu i oliwa. No i oczywiście nie może w nim zabraknąć przeciśniętego przez praskę czosnku. W przepisie podałam ci 1-2 ząbki. Ja robię sos z 2 ząbkami, bo uwielbiam czosnek, ale wiem, że ta ilość może być dla niektórych niekomfortowa, dlatego podaję jego ilość w przedziale. Dopasuj ilość czosnku do własnych upodobań, robiąc sałatkę z ciecierzycą i boczkiem.
Zajrzyj też do innych przepisów na sałatki:
Sałatka z halloumi i gruszką
Sałatka z figami i halloumi
Surówka coleslaw z czerwonej kapusty
Sałatka z burakami i kozim serem
Hummus z sałatką grecką
Sałatka z pieczonym kalafiorem i halloumi
Sałatka toskańska z karczochami
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Sałatka ziemniaczana z jajkiem
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Sałatka z szynką i serem
Sałatka ziemniaczana z pesto i łososiem
Surówka Colesław – najlepsza
Sałatka z kalafiora
SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I BOCZKIEM
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 4-6
SKŁADNIKI:
– 2 główki sałaty rzymskiej (średnie)
– 7-8 plasterków surowego, wędzonego boczku
– 300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
– 1 szklanka tartego sera mozzarella lub gouda
– sos: 10 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka octu balsamicznego, 1-2 ząbki czosnku, 3/4 szklanki tartego parmezanu, 2 łyżki musztardy sarepskiej lub dijon
PRZYGOTOWANIE:
- Boczek usmaż na suchej patelni, tak aby zarumienił się z obu stron. Następnie przestudź i pokrój w cienkie paski.
- Sałatę rzymską pokrój w cienkie paski i przełóż do miski. Dodaj boczek, ciecierzycę odsączoną z zalewy, tarty ser mozzarella.
- W misce połącz wszystkie składniki sosu, łącznie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przy 2 ząbkach aromat czosnku w sałatce jest duży, dlatego możesz użyć tylko jednego.
- Sos dodaj do sałatki i bardzo dokładnie wymieszaj. Sałatka jest już gotowa, ale warto ją włożyć na 1-2 h do lodówki przed podaniem, aby smaki się jeszcze lepiej połączyły.
SMACZNEGO!
2 comments
Wygląda pysznie!
właśnie drukuję przepis i na weekendzie zrobię