To pyszna i popularna sałatka Cezar, ale w „odpicowanej wersji”. Tym razem zamiast tradycyjnego grillowanego czy smażonego kurczaka zróbcie do niej kurczaka w panierce. Najlepsza będzie panierka z wykorzystaniem panko, ale jeśli masz problem z taką grubą panierką to użyj grubo tartej bułki tartej. Ta wersja też będzie bardzo smaczna, w niej także zapanieruj kurczaka 2 razy, aby panierka była grubsza i chrupiąca.
W tej sałatce zmieniłam także sos. Do klasycznej sałatki cezar robisz sos na bazie żółtka jaja. Tym razem proponuję Ci do niej sos majonezowy z musztardą dijon i dodatkami. On wychodzi tak niesamowicie pyszny i tak podkreśla smak tej sałatki, że zakochasz się w nim od pierwszego spróbowania.
A do tego oczywiście pyszne grzanki, płatki parmezanu no i sałata rzymska lub podobna, byle była chrupiąca i porozrywana, a nie pokrojona. Dzięki tym zabiegom sałatka wyjdzie genialna! Sałatka z panierowanym kurczakiem to jest coś, co musicie przygotować!
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
Sałatka z ciecierzycą i boczkiem
Sałatka śledziowa z fasolą
Sałatka z halloumi i gruszką
Sałatka z burakami i kozim serem
Sałatka z pieczonym kalafiorem i halloumi
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Sałatka z szynką i serem
Surówka Colesław – najlepsza
Sałatka z kalafiora
Sałatka z halloumi
Sałatka cezar z łososiem
Sałatka z bakłażanem i pomidorem
SAŁATKA Z PANIEROWANYM KURCZAKIEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 1-2 główki sałaty rzymskiej (w zależności od wielkości)
– 1 duża pierś z kurczaka
– przyprawy do kurczaka: po szczypcie soli, pieprzu i wędzonej papryki
– 1-2 jajka
– 4-6 łyżek panko, grubo tartej bułki tartej, lub innej panierki
– 2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowa do grzanek
– 5-6 kromek bagietki
– 2 czubate łyżki majonezu
– 1 płaska łyżka musztardy dijon
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/2 cytryny
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1/3 szklanki parmezanu lub grana padano w płatkach
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka podziel na cieńsze kotlety, a następnie dopraw solą, pieprzem oraz wędzoną papryką z każdej strony.
- W dwóch miskach przygotuj elementy panierki – rozkłócone jajko oraz panko, bułkę tartą lub gotową panierkę. Osuszonego i doprawionego kurczaka maczaj w jajku, a następnie w panierce panko lub innej. Najlepiej zrobić podwójną panierkę, czyli po panko raz jeszcze obtoczyć w jajku i panko. Przy podwójnej panierce na pewno zużyjesz 2 jajka.
- Tak zapanierowanego kurczaka smaż na patelni na niewielkim ogniu, najlepiej dodatkowo pod przykryciem do zrumienienia z obu stron kotlecików.
- W tym samym czasie pokrój bagietki, skrop oliwą i smaż na drugiej patelni, na grillu lub upiecz w piekarniku, aż będą chrupiące.
- Z majonezu, musztardy, łyżki soku z cytryny, sosu sojowego i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Wymieszaj go dokładnie.
- Po usmażeniu grzanek na tej samej patelni połóż połówkę cytryny przecięciem do dołu i podsmażaj bez tłuszczu 2-3 minuty aż zrobi się ciepła i przyrumieni.
- Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. Na liściach układaj pokrojonego na mniejsze kawałki podsmażonego kurczaka w panierce, pokrojone na mniejsze kawałki grzanki, parmezan lub grana padano w płatkach oraz przygotowany sos. Całość skrop jeszcze sokiem z grillowanej cytryny. Podawaj!