Jak już masz zrobiony idealny schab pieczony według mojego przepisu to kolejnym krokiem może być taki właśnie schab po warszawsku z jajkiem i chrzanem, w galarecie. To idealne danie na Wielkanocne śniadanie!
Zobacz też te przepisy:
– schab pieczony
– domowa szynka z szynkowaru
– domowa biała kiełbasa
– swojska wędzona kiełbasa
– domowy baleron
SCHAB PO WARSZAWSKU
Przygotowanie: czas pieczenia schabu + 40 minut + chłodzenie
Składniki:
- 10-15 cm pieczonego schabu (podaję w centymetrach określając wielkość kawałka z którego odkroisz grube plastry.
- 4-5 ugotowanych jajek na twardo
- 1 cebula
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- 700 ml bulionu wołowego lub warzywnego*
- 3 łyżeczki żelatyny
- sól i pieprz
- do ozdoby: ugotowane jajka, ugotowana marchewka, inne
- zobacz punkt 5 i alternatywny sposób przygotowania galarety nie używając bulionu
Przygotowanie:
- Bulion podgrzej. Do żelatyny dodaj 1 łyżkę zimnej wody i wymieszaj, a następnie dodaj żelatynę do bulionu i rozpuść go w ciepłym bulionie. Spróbuj, może warto doprawić bulion solą i pieprzem, musi być dość wyraźny w smaku aby danie nie było mdłe.
- ALTERNATYWNY SPOSÓB: Po upieczeniu schabu oddziel sos (kiedy już będzie zimny zrobi się z niego galareta. Cały sos dodaj do naczynia, zalej 600-650 ml gorącej wody i zrób „szybki bulion”. W razie potrzeby dopraw. Później postępuj tak jak w punkcie pierwszym robiąc galaretę.
- Galaretę wystudź.
- Schab upiecz i wystudź. Wyjmij mięso na deskę do krojenia i nacinaj. Pierwsze nacięcie zrób takie do 3/4 wysokości schabu, nie dokrajaj, następne nacięcie zrób już do końca. Nacinaj schab co 4-5 mm. Dzięki takim nacięciom odkroisz grubsze plastry z kieszonką w środku, którą nafaszerujesz pastą jajeczną. Przygotuj tak wszystkie plastry.
- Jajka ugotuj obierz i posiekaj w drobną kostkę. Do jajek dodaj majonez, drobno posiekaną cebulkę, chrzan, trochę soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wystudzony płyn z galarety wstaw do lodówki aby zaczął się ścinać.
- W tym czasie przygotuj głębsze naczynie na schab. Do środka kieszonek schabowych wkładaj sporą porcję pasty jajecznej z chrzanem i układaj w półmisku.
- Porcje schabu możesz ozdobić plastrami lub ćwiartkami ugotowanego jajka, ugotowaną marchewką, groszkiem z puszki a nawet jadalnymi kwiatami.
- Schab zalej tężejącą galaretą i wstaw do lodówki aby całkowicie stężało! Smacznego!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Schab po warszawsku
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
4 Review(s) Based on