Ser paneer to podstawa indyjskiej kuchni, produkt wykorzystywany w pysznych sosach, do smażenia czy sałatek. Czasem możecie kupić ten ser w naszych sklepach, choć trudno go znaleźć.
Ale to nie problem, wystarczy tylko kilka chwil i 2 litry mleka, a ser możesz zrobić w prosty sposób w domu. A jeśli zastanawiasz się co zrobić z przygotowanym serem, polecam Ci sałatkę z serem paneer
Polecam Wa też inne przepisy:
– indyjskie chlebki naan
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
SER PANEER
Przygotowanie: 35 minut + chłodzenie minimum 2 h
Składniki:
– 2 l mleka (min 3%, najlepiej niepasteryzowane)
– pół łyżeczki soli
– 80 ml soku z cytryny lub 50 ml octu
Sprzęt: jałowa gaza lub płóciany cienki materiał, sitko kuchenne.
Przygotowanie:
- Od tego czy użyjesz octu czy soku z cytryny będzie zależała konsystencja przygotowanego sera. Ten z octem będzie nieco twardszy. Zachęcam do przygotowania sera w obu wersjach.
- Mleko podgrzej do temperatury 92 st C, jeśli nie masz termometru łatwo rozpoznać ten moment, wtedy na mleku pokazują się pierwsze bąble. Zestaw mleko z kuchenki i wlej do niego sok z cytryny lub ocet. Wymieszaj, mleko się zetnie i grudki białka oddzielą się od serwatki. Całość odstaw na 30 minut.
- Po 30 minutach za pomocą sita i włożonej do niego dwukrotnie złożonej gazy przecedź serwatkę. Możesz zostawić ją do wypicia lub wykorzystać w innych przepisach.
- Sito z serem wstaw do innego naczynia w którym będzie mogło sobie swobodnie odciekać, a górę przykryj gazą i obciąż cięższym przedmiotem, np talerzykiem. Tak przygotowany ser wstaw do lodówki na minimum 2h.
- Uwaga – do wykonania sera możesz użyć specjalnego pojemnika do przygotowania sera w domu.
SMACZNEGO!
A tak wygląda sałatka z wykorzystaniem sera paneer – zobacz przepis na tą sałatkę z paneer
8 comments
Niezwykle prosty przepis! Dziś spróbuję zrobić swój pierwszy ser 🙂
a czy można to zrobić z mleka prosto od krowy?
tak oczywiście, będzie na pewno bardzo smaczny i nieco bardziej tłusty
Robiłam już ten z octem – mega. Nie wiedziałam tylko, w którym
momencie dodać sól. Co polecasz?
Ser jest pyszny, ale bardziej do smarowania kanapek. Nie da się go smażyć i nie jest tak twardy jak paneer.
Jest bardzo twardy, szczególnie jak zrobisz z dodatkiem octu. Robiłam go niezliczoną ilość razy i smażyłam wiele razy. Może nie odcedziłaś serwatki odpowiednio albo pominęłaś inny krok?
A co z solą? Nie znalazłam info kiedy dodać sól?
Czy serwatke powstała z takiego sera ( na occie ) można wykorzystać ?