Wpisz i naciśnij Enter

Ser paneer przepis

Ser paneer to podstawa indyjskiej kuchni, produkt wykorzystywany w pysznych sosach, do smażenia czy sałatek. Czasem możecie kupić ten ser w naszych sklepach, choć trudno go znaleźć.

Ale to nie problem, wystarczy tylko kilka chwil i 2 litry mleka, a ser możesz zrobić w prosty sposób w domu. A jeśli zastanawiasz się co zrobić z przygotowanym serem, polecam Ci sałatkę z serem paneer

Polecam Wa też inne przepisy:
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna

SER PANEER

Przygotowanie: 35 minut + chłodzenie minimum 2 h

Składniki:
– 2 l mleka (min 3%, najlepiej niepasteryzowane)
– pół łyżeczki soli
– 80 ml soku z cytryny lub 50 ml octu

Sprzęt: jałowa gaza lub płóciany cienki materiał, sitko kuchenne.

Przygotowanie:

  1. Od tego czy użyjesz octu czy soku z cytryny będzie zależała konsystencja przygotowanego sera. Ten z octem będzie nieco twardszy. Zachęcam do przygotowania sera w obu wersjach.
  2. Mleko podgrzej do temperatury 92 st C, jeśli nie masz termometra łatwo rozpoznać ten moment, wtedy na mleku pokazują się pierwsze bomble. Zestaw mleko z kuchenki i wlej do niego sok z cytryny lub ocet. Wymieszaj, mleko się zetnie i grudki białka oddzielą się od serwatki. Całość odstaw na 30 minut.
  3. Po 30 minutach za pomocą sita i włożonej do niego dwuktotnie złożonej gazy przecedź serwatkę. Możesz zostawić ją do wypicia lub wykorzystać w innych przepisach.
  4. Sito z serem wstaw do innego naczynia w którym będzie mogło sobie swobodnie odciekać, a górę przykryj gazą i obciąż cięższym przedmiotem, np talerzykiem. Tak przygotowany ser wstaw do lodówki na minimum 2h.
  5. Uwaga – do wykonania sera możesz użyć specjalnego pojemnika do przygotowania sera w domu.

SMACZNEGO!

A tak wygląda sałatka z wykorzystaniem sera paneer – zobacz przepis na tą sałatkę z paneer

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Ser paneer
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 comments

  1. Niezwykle prosty przepis! Dziś spróbuję zrobić swój pierwszy ser 🙂

  2. a czy można to zrobić z mleka prosto od krowy?

    1. tak oczywiście, będzie na pewno bardzo smaczny i nieco bardziej tłusty