Były kiedyś lata kiedy smalec robiłam dość często. Przygotowywałam także wariacje z pomidorami i papryką, bardzo chętnie jedzone przez moich znajomych i przyjaciół. Teraz nadeszły takie lata że po smalec sięgam zdecydowanie rzadziej, a dla jednej kanapki nie uruchamiałam całej produkcji. Tym razem było jednak inaczej. J. karmi w zimę ptaki, przygotowując im mieszanki ziaren i owoców. Wiesza także kawałki słoniny dla sikorek. Słoniny kupił tyle że sikorki obecne w naszym ogrodzie nie były w stanie go przejeść, więc stanęło na przygotowaniu smalczyku. Nie jest trudny do zrobienia, a efekt jest pyszny. Dodaję do smalcu zawsze cebulkę, jabłko i boczek. To według mnie najlepsza kombinacja smaków.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Koniecznie podaj smalec z ogórkami, dlatego podrzucam Ci mój przepis na ogórki kiszone.
SMALEC TRADYCYJNY
Przygotowanie: około 2 h
Składniki:
– 800-900 g słoniny bez skóry
– 2 cebule
– 200 g wędzonego boczku
– 1 jabłko
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ze słoniny usuń skórę i zmiel ją dwukrotnie. Przełóż słoninę na dużą patelnię i na średnim ogniu powoli wytapiaj tłuszcz. Pierwsze wytapianie trwa jakieś 30-40 minut, nie rób tego zbyt szybko. Smalec powinien stać się przeźroczysty i powinny się z nim zrobić nieduże grudki o ciemniejszym kolorze.
- W czasie wytapiania smalcu pokrój w małą kostkę boczek oraz cebulę. Do wytopionego smalcu dodaj boczek i smaż jeszcze 10 minut, po czym dodaj cebulę i dalej smaż kolejne 10 minut.
- W tym czasie obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę jabłko. Dodaj jabłko kiedy cebula lekko już zbrązowieje. Smaż jeszcze przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aby nic się nie przypaliło.
- Wyłącz ogień i dopraw smalec łyżeczką soli oraz łyżeczką pieprzu. Pozostaw go do przestygnięcia. Kiedy smalec zgęstnieje i zacznie się już robić biały, przełóż smalec z patelni do słoiczków lub misek. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
- Podawaj z pieczywem i kiszonym ogórkiem.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz też przepisy:
– ogórki z chilli