Nie musicie jechać nad morze aby zjeść przepyszną flądrę. Tak wiem, z widokiem na wodę smakuje na pewno inaczej, ale nie zawsze macie możliwość ani okazję wyjazdu. Dziś pokażę Wam jak pyszną flądrę przygotować w domu. Jeśli macie możliwość kupienia jej w sklepie nie wahajcie się ani chwili 🙂
Lubicie ryby? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– ryba z frytkami – fish and chips
– smażony pstrąg z ziołami
– zupa rybna z owocami morza
– kotlety rybne
SMAŻONA FLĄDRA
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 2-4 flądry (w zależności od wielkości i apetytu)
– sól i pieprz
– mąka do obtoczenia ryby
– olej roślinny do smażenia
– sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Ryby powinny być wyczyszczone i wypatroszone.
- Osuszcie rybę po umyciu i pokropcie z obu stron sokiem z cytryny. Zostawcie rybę na 10 minut aby sok nieco wniknął do środka.
- Następnie osuszcie ryby ręcznikiem papierowym, posólcie, dodajcie pieprz i obtoczcie w mące.
- Ryby należy smażyć na sporej ilości tłuszczu, który wcześniej koniecznie rozgrzejcie. Smażcie po 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości ryby.
- Podawajcie z frytkami lub pieczywem i ulubioną sałatką 🙂
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
2 comments
Aż zrobiłam się głodna:) Rybka wygląda smakowicie:)
Dziękuję 🙂