Wpisz i naciśnij Enter

Lemoniada wiśniowa

Lemoniady to napoje idealne na lato, uwielbiam ich mnogość smaków i możliwość kombinowania. Ta wersja już będzie należała do moich ulubionych. Robi się ją podobnie do lemoniady czereśniowej, jednak wiśnie mają to coś. Syrop który przygotujecie z owoców wystarczy rozcieńczać, tak naprawdę samo możecie zdecydować jaką ilość dodacie go do napoju, a tym samym czy lemoniada będzie esencjonalna czy tylko odrobinę owocowa i jak bardzo słodka.

Jeśli lubisz tego typu przepisy, polecam Ci:
lemoniadę ogórkową
lemoniadę arbuzową
lemoniadę czereśniową
– lemoniadę malinową
lemoniadę melonową
– oraz coś z dodatkiem alkoholu – przepis na granitę mohito.

LEMONIADA WIŚNIOWA

PRZYGOTOWANIE: 20 minut

SKŁADNIKI:
– 1 szklanka wiśni z pestkami
– 3-5 łyżek cukru
– mięta, plasterki cytryny do dekoracji
– woda: niegazowana lub lekko gazowana
– lód do podania

  1. Wiśnie wsypcie do rondelka, dodajcie cukier i lekko je zgniećcie za pomocą np kuchennego tłuczka aby puściły sok. Do wiśni wlejcie 50-70 ml wody i zagotujcie całość. Wystarczy aż owoce się zagotują, wtedy zdejmijcie owoce z kuchenki i przestudźcie.
  2. Przygotowany syrop wraz z owocami wlejcie do dzbanka i zalejcie wodą. Dodajcie listki mięty dla smaku i dekoracji. Podawajcie schłodzone lub z lodem.

Smacznego!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Lemoniada wiśniowa
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. Ale ma cudowny kolor!

  2. kocham lemoniady i wyciskane soki, mogłabym sie tylko nimi żywić w czasie wakacji;)