Te genialne jajka sadzone podane są na pysznym różowym kremie, który powstał z ugotowanego buraczka. Słodycz kremu równoważy tu słoność sera halloumi, który jest cudowny po podsmażeniu. A do tego, aby danie było bardziej syte, dodaj nieco kaszy kuskus.
Pyyyycha!

Zapraszam na inne przepisy na śniadania:
Jajka sadzone z fetą i awokado
Placki z serka kremowego
Pasta z wędzonej makreli
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
Omlet z serem brie
Tosty francuskie z parmezanem
Śniadaniowa quesadilla z jajkiem
Tosty o smaku pizzy bez pieczywa
Bruschetta z burratą i pomidorami
Croissont zapiekany z brzoskwiniami
Placki z kaszy manny
Tosty z omletem i dodatkami
Tosty z omletem
ŚNIADANIE Z BURAKAMI I HALLOUMI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 4-6 buraczków ugotowanych (w zależności od ich wielkości)
– 3-5 łyżek gęstego jogurtu (grecki lub skyr)
– 200-250 g sera halloumi
– 2-4 jajka
– masło klarowane do smażenia
– 1/3 szklanki kaszy kuskus
– garść rukoli lub listków rukwi wodnej
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę zalej wrzątkiem w proporcji 1:1 i dodaj szczyptę soli. Przykryj miskę z kaszą i odstaw na czas przygotowania reszty składników.
- Do misy blendera dodaj ugotowane buraczki i jogurt. Zblenduj na jednolity krem bez grudek. Będzie on miał cudowny różowy kolor.
- Rozgrzej masło klarowane na dwóch patelniach. Na jednej podsmaż jajka sadzone, tak aby żółtka pozostały płynne. Dopraw je solą i pieprzem. Na drugiej podsmaż ser halloumi na rumiano.
- Do miseczek nakładaj porcję kremu buraczanego, na niego porcję kaszy, ser halloumi i jajko. Na górę nałóż jeszcze porcję rukwi wodnej lub rukoli i podawaj.
Smacznego!








