To jeden z podstawowych przepisów na makaron, bardzo prosty i niezwykle smaczny. W części przepisów w składzie znajdziecie cebulę, nie jestem jej zwolennikiem, wolę dodać posiekaną dymkę już a koniec. Jeśli podoba Ci się ten przepis koniecznie zajrzyj do innych makaronowych przepisów na moim blogu, mam ich naprawę sporo, wszystkie przepyszne 🙂
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje
Składniki:
– 250 g makaronu typu spaghetti
– 250 ml śmietany
– 100-150 dag boczku pokrojonego w małą kostkę
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 jajko
– świeżo mielony pieprz
– tarty parmezan do podania
– szczypior z dymką do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Wstawcie makaron i ugotujcie go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni podsmażcie boczek, nie musicie dodawać do smażenia żadnego tłuszczu, boczek ma wystarczającą ilość w sobie. Do podsmażonego boczku dodajcie drobno posiekany czosnek i krótko smażcie uważając żeby się nie przypalił. W miseczce rozbijcie i lekko roztrzepcie jajko, mieszając je ze śmietaną. Dodajecie mieszkankę na patelnię, podlewając odrobiną wody z gotowanego makaronu, aby sos nie był tak bardzo gęsty. Duście sos 1-2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji o czym dodajecie ugotowany makaron i wymieszacie.
- Makaron przełóżcie na talerze, posypcie parmezanem i dymką ze szczypiorem. Posypcie świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
7 comments
carbonara ze śmietany. to chyba większa zbrodnia dla Włochów niż dodawanie ketchupu do pizzy
taka sugestia mała – powinno być w tytule a’la carbonara, poniewaz oryginalna włoska carbonara nigdy nie została by zrobiona ze śmietany 😉 Włochom może to przeszkadza ale dla mnie makaron w ten sposób jest równie smaczny co oryginał 🙂
Jaka to ma byc smietana ? 18%? Czy 12%?
możesz użyc dowolnej
Naprawdę? Śmietana do carbonary..?
Po co psuć tak proste i smaczne danie?
Polecam spróbować zrobić prawdziwą włoską carbonare, a już nigdy nie wróci Pani do tego przepisu.
Przepis na prawdziwą carbonarę też znajdziesz na blogu
A ja zrobię dokładnie z tego przepisu. To ma smakować a nie iść wiadomo w jakie kształty. Bardzo dziękuje za ten przepis. Nie potrzebuje do szczęścia kilku jaj i ogromu serów na makaronie 🙂