Dziś mam dla Was przepis na nieco urozmaicone spaghetti ze szparagami i sosem carbonara. Dodałam do niego zielone szparagi, które wzbogaciły smak i wygląd tego dana. Jak większość makaronów na jego przygotowanie potrzebujecie dosłownie kilku chwil 🙂
Szukacie przepisów ze szparagami? Zajrzyjcie do tych przepisów:
– makaron ze szparagami i czosnkiem
– szparagi z jajkiem
– mini tarty ze szparagami
– krem z białych szparagów
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
SPAGHETTI CARBONARA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– pół opakowania makaronu spaghetti
– 10 zielonych szparagów
– 80 g surowego, wędzonego boczku
– 2 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 30 g parmezanu lub podobnego sera
– świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Wstawcie makaron i gotujcie go według przepisu na opakowaniu.
Zacznijcie od przygotowania szparagów. Odłamcie końcówki, główki odkrójcie i odłóżcie na bok, a z trzonu szparaga przygotujcie cienkie plasterki za pomocą obieraczki lub krajarki do sera. Paseczki powstałe w ten sposób zalejcie wrzątkiem z odrobiną soli i pozostawcie na kilka minut.
Na patelni usmażcie posiekany w kostkę boczek, aż się wytopi sporo tłuszczu i boczek się zrumieni. Do boczku dodać czosnek i główki szparagów, doprawić pieprzem. W tym samym czasie roztrzepać jajka w misce, dodać starty ser i natkę pietruszki. Na patelnię dodać ugotowany makaron (nadal trzymając ją na niewielki ogniu) a następnie wlać jajka z serem. Wyłączyć ogień i jeszcze chwile mieszać aż sos zrobi się kremowy. Makaron rozłożyć na talerze, na wierch dodać sparzone plasterki szpagatów.
Smacznego!
2 comments
Mniam: (
Umieram z głodu przez te zdjęcia 🙁
Kochana zrobisz moze cos z kawiorem? 🙂 Zakupilam ………(link usunięty przez administratora) i bardoz smaczny polecam 🙂
Dziękuję za miłe słowa. Na przyszłość mam prośbę o nie wstawienie linków do sklepów internetowych w komentarzach, są one usuwane.