To jeden z najlepszych biszkoptów jakie miałam okazję robić, jest bowiem lekki i puszysty. Jeśli lubicie ciasta z owocami zachęcam was także do wypróbowania przepisu na ciasto kruche ze śliwkami, bo śliwki w nim możecie zastąpić innymi owocami. Ten przepis także jest niezawodny!
A jeśli lubicie pyszne letnie ciasta z owocami, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
– sernik z jagodami
– biszkopt z truskawkami
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– sernik z malinami
– placek ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– prosta szarlotka
Przygotowanie: 60 minut
Blacha: ok 30 x 20 cm
Składniki:
– 4 jajka rozmiar L
– 180 g białego cukru + 3 łyżki
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 600 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
– 3 łyżki proszku budyniu waniliowego
– 3 łyżki brązowego cukru
– 50 g masła z lodówki
– cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Zacznijcie od oczyszczenia i pokrojenia rabarbaru. Najlepiej pokroić go dość drobno w paski 1-1,5 cm. Rabarbar zasypcie 3 łyżkami cukru i zostawcie na 15-20 minut. Po tym czasie odlejcie sok który zebrał się na dnie miski i dodajcie proszek budyniu waniliowego który wchłonie nadmiar wilgoci w trakcie pieczenia.
- Jajka w całości ubijcie z cukrem na bardzo puszystą masę. W zależności od używanego sprzętu proces ten powinien trwać 5-7 minut, a masa powinna być bardzo puszysta, prawie biała i bez wyczuwalnych grudek cukru. Do tak przygotowanej masy dodajcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i już za pomocą szpatułki wymieszajcie do połączenia składników.
- Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejcie ciasto i wyrównajcie na całości szpatułką. Za pomocą łyżki rozsypujcie na cieście rabarbar, następnie posypcie brązowym cukrem i masłem startym za pomocą grubej tarki lub łopatki do krojenia sera. Tak przygotowane ciasto wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 st C na 40 minut.
- Wyjmijcie ciasto z piekarnika, wystudźcie i posypcie cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Witam. Czy można pominąć proszek budyniowy? Ewentualnie czym zastąpić?
zamiast niego trzeba dodać mąkę ziemniaczaną