Jeśli należycie do grona osób którzy chętnie sięgają po wątróbkę, mam dla Was propozycje jej innego wykorzystania. Już w 15 minut jesteście w stanie przygotować pyszny pasztet, idealny do smarowania na kanapki. Konsystencja nieco przypomina pasztetową, ale skład jest o niebo lepszy niż większości propozycji znalezionych w sklepach spożywczych.
Polecam Wam także inne przepisy:
– przepis na pasztet
– pasta z kurczaka
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasta z wędzonych szprotek
– pasta z łososia wędzonego
– ogórki z chilli
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 35-40 g wątróbki kurzej
– 4 łyżki masła + 4 łyżki do ewentualnego zabezpieczenia pasztetu po włożeniu do słoiczka
– 1 ząbek czosnku
– połowa cebuli
– sól, pieprz
– nieco świeżego tymianku
– 2 łyżki whisky – opcjonalnie
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzejcie masło. Dodajcie wątróbki, posiekany ząbek czosnku, okrojoną cebulę. Cebula i czosnek nie muszą być pokrojone idealnie, razem z wątróbką będą blendowane. Dusić wątróbkę około 10-12 minut przewracając w trakcie. Po 10 minutach możecie dodać nieco soli i pieprzu. Po usmażeniu wlejcie jeszcze whisky i dodajcie nieco świeżego tymianku, a następnie całość razem z tłuszczem przełóżcie do blendera. Zbledniejcie na gładką masę, możecie także doprawić nieco do smaku.
Pate podawajcie razem z chlebem. Jeśli nie zjecie od razu całości, możecie ją przechować kilka dni w lodówce. Należy ją zabezpieczyć jednak od góry stopionym masłem, w przeciwnym razie pasztecik ściemnieje i będzie mało apetyczny.
SMACZNEGO!
3 comments
Przepyszne! Dziękuje za ten przepis – szybkie proste danie a efekt – rewelacja!
Bardzo proszę 🙂
Super napewno jutro zakup wątróbki 🙂