Pasztet tradycyjny

Pasztet domowy można zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa. Możesz wykorzystać do niego ugotowane mięsa z rosołu, lub kupić mięsa podane poniżej w przepisie i zrobić najbardziej tradycyjną wersję pasztetu.

Polecam Ci także inne przepisy:
pate z wątróbki
pasta z kurczaka
pasta z wędzonego kurczaka
–  pasta z wędzonych szprotek 
pasta z łososia wędzonego

Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
jajka faszerowane w 3 kolorach
babka majonezowa
babka piaskowa
jajka faszerowane paluszkami krabowymi
jajka faszerowane mango
łosoś marynowany w whisky
śledź w czosnku i majeranku
łosoś marynowany w koprze i wódce 
rolady z szynką i sałatką jarzynową
sałatka jarzynowa
jajka z awokado
jaja z suszonymi pomidorami
mazurek kajmakowy
jajka faszerowane

Przygotowanie: ok 3,5 h

Składniki:

– 500 g karkówki lub łopatki
– 30 dag boczku
– 30 dag podgardla
– 30 dag wątróbki drobiowej
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 duża cebula
– 2 liście laurowe
– kilka ziaren pieprzu
– 2 czerstwe kajzerki
– 3 jajka
– sól, pieprz, ostra papryka, świeżo tarta gałka muszkatołowa
– smalec lub masło do wysmarowania brytfanny oraz bułka tarta do posypania

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ugotowania mięsa. Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszkę i cebulę, dodaj mięso (oprócz wątróbki), łyżkę soli, listki laurowe i pieprz w ziarnach. Wszystko zalej wodą i gotuj przez ok 2-2,5 h aż mięso zrobi się miękkie. Na ostatnie 15 min włóż umytą wątróbkę aby ugotowała się razem z pozostałymi składnikami.
  2. Mięso zmiel w maszynce do mięsa tak aby masa była gładka i jednolita. Następnie dodaj do mięsa warzywa i namoczoną w wodzie bułkę, zmiel raz jeszcze aby składniki się połączyły.
  3. Dodaj całe jajka, około 1 łyżki soli i pieprzu, około 1 łyżki ostrej papryki. Całość dopraw sporą ilością gałki muszkatołowej.
  4. Foremki (najlepiej keksówki) wysmaruj smalcem lub masłem a następnie wysyp bułką tartą. Włóż masę mięsną i piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez około 50 minut.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Przepis na pasztet
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z sosem pomidorowym i kiełkami

Na zdjęciach makaron wyda się banalny i w sumie taki jest w przygotowaniu. Nie jest jednak banalny w smaku, kilka...

Zamknij