Po wakacjach w Meksyku tacos goszczą na moim stole coraz częściej w przeróżnej postaci. Robię do nich domowe kukurydziane tortille, takie odrobinę oszukane bo z dodatkiem mąki pszennej, ale przepyszne i banalnie proste do przygotowania.
Dzisiejszy przepis jest z dodatkiem tofu, ale możesz zrobić tacos z dowolnymi dodatkami – kurczakiem, wołowiną, długo pieczoną wieprzowiną lub samymi warzywami. To tylko zależy od Ciebie. 🙂
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na:
– nachos z kurczakiem
– falafel
– chilli con carne z dynią
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
– Burrito z chilli con carne
TACOS Z TOFU
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki tofu:
– 200-250 g tofu (ja użyłam wędzonego, ale możesz użyć też klasyczne tofu)
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– pół łyżeczki chilli
– pół łyżeczki kminu rzymskiego
– sól i pieprz
– olej lub oliwa do smażenia
Składniki kukurydziane tortille:
– 85 g mąki kukurydzianej
– 85 g mąki pszennej
– 100 ml gotowanej wody (100 stC)
– szczypta sody
– 25 g miękkiego masła
Dodatki do tacos:
– pokrojona w cienkie paseczki sałata rzymska
– salasa pomidorowa lub drobno siekane pomidory z czerwoną cebulą
– marynowane jalapeno
– kwaśna śmietana
– inne: świeża kolendra, marynowany kaktus, czerwona fasola, limonki, sosy typu tabasco, inne
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na tortille włóż do miski, jako że woda jest gorąca wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta przez mąki to zacznij wygniatać ciasto ręką. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 30 minut.
- W tym czasie pokrój tofu i dodaj do niego przyprawy – obie papryki, kmin, po szczypcie soli i pieprzu. Wymieszaj aby składniki „oblepiły” tofu.
- Przygotuj sobie wszystkie sosy i dodatki do tacos, później już nie bedzie na to czasu bo wszystko się robi szybciutko.
- Tofu usmaż na patelni na oleju lub oliwie, wystarczy kilka minut więc możesz to robić jednocześnie z smażeniem tortilli.
- Po 30 minutach odrywaj z ciasta na tortille części wielkości orzecha włoskiego. Ciasto wałkuj na blacie na cienkie placki i te smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (ważne aby patelnia miała nieprzywieralną powłokę) po minucie z każdej strony.
- Placuszki smaż na bieżąco, podawaj je na stół na którym są już tofu i dodatki. Jedzcie póki ciepłe!
SMACZNEGO!