Lubicie tajska kuchnię? Jeśli odpowiecie tak, zupa będzie dla Was genialna. Jeśli jeszcze mało znacie te smaki i tak spróbujcie, jestem pewna że jeśli pikantne dania są Waszymi ulubionymi, to zupa bardzo przypadnie Wam do gustu. Jest to danie pikantne, a nie ostre. Oczywiście możecie dodać więcej chilli jeśli poziom ostrości nie będzie dla Was satysfakcjonujący 🙂
Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy i podobne dania:
– tajska zupa z krewetkami
– kwaśnica
– ryż smażony z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– makaron pikantny z polędwiczką
TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
SKŁADNIKI:
– 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
– pojedyncza nieduża pierś z kurczaka
– 400 ml wody
– 1 papryczka chilli
– 2 cm korzenia imbiru
– 1 łyżka pasty tom yum
– 6 liści kafiru (limonki kafir)
– 1 łodyga trawy cytrynowej lub łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej
– 1 łyżka soku z limonki
– pół zielonej papryki
– 2 łyżki sosu rybnego
– świeża kolendra do podania
PRZYGOTOWANIE:
Zacznijcie od zagotowania mleka z pastą tom yum. Dodajcie wodę, którą najlepiej wlać do puszki po mleku kokosowym, dzięki czemu dokładnie odmierzycie jej ilość. Następnie do garnka dodajcie pokruszone w dłoniach liście kafiru (jeśli mają twarde rdzenie wyrzućcie je), drobno posiekaną papryczkę chilli, starty razem ze skórką na tarce imbir, drobno posiekaną trawę cytrynową lub tą w wersji sproszkowanej. Kiedy zupa zacznie się gotować dodajcie pokrojonego w cienkie plasterki kurczaka, gotujcie 3-4 minuty do czasu kiedy kurczak stanie się biały. Posiekajcie paprykę w cienkie paseczki i dodajcie do zupy, kiedy kurczak już się ugotuje. Po 2 minutach dodajcie sos rybny i sok z limonki. Podawajcie zupę przybraną świeżym listkami kolendry. Smacznego!