Ciastko WZ pamiętam z dzieciństwa! Moi rodzice dość rzadko decydowali się na wypieki z cukierni. Po pierwsze że w latach 80-tych czy na początku lat 90-tych ich zbyt dużo nie było, a asortyment był dość mocno ograniczony. Po drugie nawet wtedy, kiedy nie mieliśmy jeszcze tylu „złych dodatków” do pieczenia które psują obecne wypieki z wielu cukierni smak tamtych ciastek też pozostawiał wiele do życzenia. Jasne były i te dobre, ale i tak woleliśmy klasyczne domowe ciasto upieczone przez moją mamę.
Ale WZ-tki pamiętam. Uwielbiałam je jako dziecko i najpierw zjadałam z nich czekoladę a później resztę. Szukając więc pomysłu i inspiracji na urodzinowy tort, z okazji już 42 urodzin, zdecydowałam się właśnie na taki wypiek. Wyszło naprawdę pysznie na tyle, aby przypomniały mi się owe ciastka z dzieciństwa, po które tak dawno nie sięgałam!
Zobacz też inne moje przepisy na torty:
– Tort tiramisu
– Tort czekoladowy z malinami
– Tort piernikowy
– Tort czekoladowy z owocami leśnymi
– Beza z owocami – Tort Pavlova
– Tort z nutellą i truskawkami
TORT A’LA CIASTKO WZ
Przygotowanie: 2 h + chłodzenie
Składniki tort:
- 70 g mąki pszennej
- 4 jajka rozmiar L
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 20 g kakao
Składniki krem:
- 200 g śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Składniki polewa czekoladowa:
- 80 g śmietany 30%
- 60 g mlecznej czekolady
- 40 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- do nasączenia: pół szklanki mocnej czarnej herbaty bez cukru i 1-2 łyżki alkoholu (wódki, rumu lub amaretto)
- 5-6 łyżek kwaśnej konfitury np. malinowej lub z czarnej porzeczki
- do ozdobienia tortu świeże owoce lub jadalne suszone kwiaty
PRZYGOTOWANIE:
- TORT: mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z kakao. Przygotuj jajka i oddziel białka od żółtek. Białka wlej do misy miksera i zacznij ubijać. Ubijaj na sztywną pianę uważając, aby nie „przebić”.
- Teraz do piany dodawaj po 1-2 łyżki cukru i cały czas ubijaj. Jak dodasz cały cukier podobnie zrób z żółtkami – dodawaj po jednym ubijając. Na sam koniec wsyp mąkę z kakao i już nie ubijaj, a wymieszaj szpatułką, delikatnie od spodu, aby połączyć składniki.
- Okrągłą formę do tortów z odpinanym dnem o przekroju 20 do 23 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni C. Piecz ciasto przez 35 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i z wysokości około 30 centymetrów upuść ciasto na ziemię lub blat. Ten zabieg spowoduje, że ciasto będzie równe na górze 🙂
- Po całkowitym wystudzeniu ciasta nożykiem odetnij boki ciasta od foremki i odepnij obręcz. Za pomocą dużego noża lub specjalnego przyrządu przekrój ciasto na pół tworząc dwa i tak dość grube blaty.
- KREM: Żelatynę zalej ciepłą wodą w temperaturze około 70 stopni. Nie może być bardziej gorąca, aby żelatyna nie straciła swoich właściwości. Wystudź. Do miski dodaj śmietanę 30%, mascarpone i cukier. Miksuj całość, aż krem się ubije, około 7-9 minut. Na koniec dodaj wystudzoną rozpuszczoną żelatynę i krótko zmiksuj.
- SKŁADANIE TORTU: Na paterze, na której podasz tort, połóż pierwszy blat. Jeśli posiadasz specjalną obręcz do robienia tortów, możesz ją założyć. Jeśli nie zrób tort w złożonej foremce, w której piekły się blaty. 🙂 Blat nasącz mieszaniną chłodnej herbaty z dodatkiem alkoholu, zużyj połowę podanej porcji. Teraz ułóż na blacie konfiturę. Najlepiej wybrać nieco bardziej kwaśną dla przełamania słodyczy tortu. Teraz wyłóż cały przygotowany krem i połóż drugi blat. Identycznie go nasącz herbatą. Wstaw już tort do lodówki.
- Do garnuszka dodaj śmietankę i połamane obie czekolady. Na niewielkim ogniu podgrzewaj i mieszaj do połączenia. Wystudź mieszaninę, zanim polejesz nią tort.
- Wyjmij tort z lodówki i polej go czekoladą. Wstaw go ponownie na minimum 2 h a najlepiej na całą noc do lodówki, aby czekolada stwardniała podobnie jak krem w środku.
- Torcik dekoruj świeżymi owocami, lub innymi dodatkami. Mnie zostało nieco okruchów z boków ciasta, dlatego zachowałam je i pokruszyłam na górze, tworząc ciekawy wzór. Do okruchów dodałam jadalne suszone kwiaty i tak podałam mój tort na urodzinowym przyjęciu.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
1 comments
Super przepis! zrobiłam na swoje urodziny i goście byli zachwyceni! Jeszcze udekorowałam suszkami i wyglądało to obłędnie! Dzięki za inspiracje <3