Pomysł na ten tort podpatrzyłam u niezastąpionej Doroty www.mojewypieki.com, a podobny robiłam już kiedyś i wyszedł genialnie. I tym razem było podobnie, tort zniknął bardzo szybko. Dzięki dodaniu owoców tort nie jest taki słodki, a lekki i przyjemny w jedzeniu. Zrób go jednak dzień wcześniej i przechowuj w lodówce, świeżo przełożony tort bardzo ciężko pokroić na ładne kawałki.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Polecam Wam także przepisy:
– tort piernikowy
– tort wiśniowy
– tort bezowy z malinami
– tort z nutellą i truskawkami
– tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami
sypana szarlotka
Przygotowanie: 2 h + chłodzenie
Składniki:
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 130 ml oleju
- 300 g brązowego cukru
- 60 g kakao lub na pół kakao i kawa zbożowa typu Inka
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki frużelina:
- 300 g owoców leśnych (możesz użyć mrożonych)
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Składniki krem:
- 250 g śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- owoce do ozdobienia tortu – świeże owoce takie jak truskawki, borówki, jeżyny, kiwi, dodatkowo możesz użyć listków mięty tuż przed podaniem.
PRZYGOTOWANIE:
- Blaty tortu: do miski dodaj jaja, mleko, olej. Za pomocą trzepaczki wymieszaj całość aby roztrzepać jaja i połączyć z pozostałymi składnikami. Do drugiej miski dodaj przesianą mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj i wsyp do miski z mokrymi składnikami. Całość wystarczy wymieszać rózgą kuchenną lub dużą łyżką. Formę do tortów z odpinanym dnem o przekroju 20 do 23 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej ciasto (będzie dość rzadkie) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C. Piecz przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i wystudź.
- W tym czasie przygotuj frużelinę. Do garnka dodaj owoce i cukier i podgrzej na średnim ogniu, ale nie zagotowuj. Skrobię rozpuść w 1 łyżce wody i dodaj ją do ciepłych owoców wtedy, kiedy rozpuści się już cukier. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z kuchenki. W gorącej wodzie ok 70% rozpuść żelatynę, wystarczy 2-3 łyżki wody. Dodaj żelatynę do gorących jeszcze owoców, wymieszaj i schłódź. Kiedy frużelina wstępnie ostygnie wstaw ją do lodówki aby odrobinę stężała.
- Do miski dodaj śmietanę, mascarpone i cukier. Miksuj całość aż krem się ubije, około 7-9 minut.
- Jeśli góra ciasta jest nierówna bo się nieco zapadła odkrój boki aby stworzyć w miarę równą powierzchnię. Przekrój ciasto na dwa blaty. Na paterze na której podasz tort połóż dolny blat, na nim rozsmaruj połowę kremu a następnie 1/3 frużeliny. Połóż drugi blat na dodatkach i powtórz czynności – krem i frużelina. Z porcji w przepisie powinno Ci zostać trochę frużeliny, możesz ją zjeść lub dodać jej więcej do ciasta 😉
- Górę tortu udekoruj świeżymi owocami, po czym wstaw ciasto do lodówki aby schłodzić całość.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
5 comments
Ile oleju, nie ma podane w składnikach. Pozdrawiam ?
już dodałam, dziękuję za czujność
Na zdjęciach wygląda naprawdę interesująco! Na pewno ten przepis sprawdzę na jakąś uroczystość np urodziny córki w najbliższym czasie:) Na pewno będzie wszystkim smakował.
Czy Owoce mrozone do fruzeliny powinny być wcześniej rozmrożone?
nie ma takiej potrzeby