Wpisz i naciśnij Enter

Wegańskie babeczki czekoladowe

To jeden z moich pierwszych wegańskich wypieków, dlatego sięgnęłam po pomysł do specjalisty czyli Marty Dymek z bloga jadłonomia.com.

Skład mojego ciastka został identyczny jak u Marty, zmieniłam jedynie czekoladową polewę upraszczając ją i formę ozdoby. Wyszło naprawdę przepysznie, bardzo delikatnie i z idealnym lekko wilgotnym ciastem.


Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny:
muffiny z malinami
– muffiny z czekoladą i pomarańczą
– muffiny z borówkami
– muffiny ananasowe
– róże z ciasta francuskiego
– muffiny dyniowe z figami
– muffiny z nutellą
– muffiny piernikowe

Przygotowanie: 50 minut

Składniki:

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki purée z pieczonego buraka
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady ok 100 g
  • świeże truskawki do ozdoby

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do zmielonego siemienia lnianego wlej ciepłą wodę i odstaw na kilka minut.
  2. W tym czasie nastaw piekarnik i rozgrzej go do 150 st. Do formy na muffiny włóż papierowe papilotki, ja zawsze daję po 2 do jednej formy, dzięki temu papilotki nie nasiąkają tak ciastem i nie zmieniają koloru.
  3. Do miski dodaj siemię lniane, olej, puree z buraka, ocet i mleko owsiane. Wszystko wymieszaj za pomocą rózgi.
  4. Do drugiej miski włóż wszystkie suche składniki – mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj całość rózgą bardzo dokładnie.
  5. Ciasto przelej delikatnie do papilotek i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-16 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika odstaw babeczki do przestudzenia. W tym czasie do garnka wlej trochę wody, na garnku postaw miskę i dodaj do miski kawałki czekolady. Rozpuszczaj czekoladę w kąpieli wodnej.
  7. Wyjmij muffiny z formy, zanurzaj górę muffinów w czekoladzie i odstaw do wystygnięcia. Zanim czekolada całkiem zastygnie połóż na muffinach truskawkę. Podawaj.

Smacznego!


OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Wegańskie babeczki czekoladowe
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. Wygląda bardzo apetycznie, takie wegańskie babeczki muszą być naprawdę dobre! Przyznam szczerze, że nie przepadam za słodyczami, ale na pewno przetestuję ten przepis.

  2. Mimo że nie jestem weganką, to takie przepisy też bardzo lubię przyrządzać , świetnie to wygląda, bardzo apetycznie, idealne na przywitanie gości 🙂