Wegańskie babeczki czekoladowe

To jeden z moich pierwszych wegańskich wypieków, dlatego sięgnęłam po pomysł do specjalisty czyli Marty Dymek z bloga jadłonomia.com.

Skład mojego ciastka został identyczny jak u Marty, zmieniłam jedynie czekoladową polewę upraszczając ją i formę ozdoby. Wyszło naprawdę przepysznie, bardzo delikatnie i z idealnym lekko wilgotnym ciastem.


Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny:
muffiny z malinami
– muffiny z czekoladą i pomarańczą
– muffiny z borówkami
– muffiny ananasowe
– róże z ciasta francuskiego
– muffiny dyniowe z figami
– muffiny z nutellą
– muffiny piernikowe

Przygotowanie: 50 minut

Składniki:

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki purée z pieczonego buraka
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady ok 100 g
  • świeże truskawki do ozdoby

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do zmielonego siemienia lnianego wlej ciepłą wodę i odstaw na kilka minut.
  2. W tym czasie nastaw piekarnik i rozgrzej go do 150 st. Do formy na muffiny włóż papierowe papilotki, ja zawsze daję po 2 do jednej formy, dzięki temu papilotki nie nasiąkają tak ciastem i nie zmieniają koloru.
  3. Do miski dodaj siemię lniane, olej, puree z buraka, ocet i mleko owsiane. Wszystko wymieszaj za pomocą rózgi.
  4. Do drugiej miski włóż wszystkie suche składniki – mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj całość rózgą bardzo dokładnie.
  5. Ciasto przelej delikatnie do papilotek i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-16 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika odstaw babeczki do przestudzenia. W tym czasie do garnka wlej trochę wody, na garnku postaw miskę i dodaj do miski kawałki czekolady. Rozpuszczaj czekoladę w kąpieli wodnej.
  7. Wyjmij muffiny z formy, zanurzaj górę muffinów w czekoladzie i odstaw do wystygnięcia. Zanim czekolada całkiem zastygnie połóż na muffinach truskawkę. Podawaj.

Smacznego!


OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Wegańskie babeczki czekoladowe
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Daria

    Opublikowane 21/01/2019

    Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie, takie wegańskie babeczki muszą być naprawdę dobre! Przyznam szczerze, że nie przepadam za słodyczami, ale na pewno przetestuję ten przepis.

  • Sabina

    Opublikowane 21/01/2019

    Odpowiedz

    Mimo że nie jestem weganką, to takie przepisy też bardzo lubię przyrządzać , świetnie to wygląda, bardzo apetycznie, idealne na przywitanie gości 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!