Już po raz kolejny wykorzystuje w przepisie te pyszne czekoladowe blaty do tortu. Robiłam je już w różnych zestawieniach smakowych, a tym razem upiekłam 4 blaty w 2 turach i przełożyłam dwoma rodzajami nadzienia – pysznym byłym kremem na bazie śmietany i mascarpone oraz żurawiną. To proste i przepyszne!
Zobacz też inne moje przepisy na torty:
– Tort tiramisu
– Tort czekoladowy z malinami
– Tort piernikowy
– Tort czekoladowy z owocami leśnymi
– Beza z owocami – Tort Pavlova
– Tort z nutellą i truskawkami
TORT CZEKOLADOWY Z ŻURAWINĄ
Przygotowanie: 2 h + chłodzenie
Składniki tort:
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 175 ml oleju
- 400 g cukru trzcinowego
- 80 g kakao
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Frużelina żurawinowa:
- 500 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 3 łyżeczki żelatyny lub 3 listki żelatyny
Składniki krem:
- 500 g śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
Żurawina w cukrze:
- 1/2 szklanki świeżej żurawiny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- dodatkowy cukier do obtoczenia żurawiny
Dodatkowo:
- owoce do ozdobienia tortu – świeże maliny
- możesz ozdobić też tort dodatkowymi czekoladkami
PRZYGOTOWANIE:
- TORT: do miski dodaj jaja, mleko oraz olej. Za pomocą trzepaczki wymieszaj wszystkie składniki aby połączyć jaja z pozostałymi składnikami. Do drugiej miski dodaj przesianą mąkę, kakao, cukier trzcinowy, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj i wsyp do miski z mokrymi składnikami. Całość wystarczy wymieszać rózgą kuchenną lub dużą łyżką.
- Okrągłą formę do tortów z odpinanym dnem o przekroju 20 do 23 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej połowę ciasta (będzie dość rzadkie) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piecz blat przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i wystudź zanim przekroisz na 2 blaty.
- Identycznie postępuj z drugim blatem. Jeśli masz dwie identyczne foremki o takim samym przekroju to możesz blaty piec jednocześnie.
- FRUŻELINA: Przygotuj frużelinę z czasie pieczenia tortu. Do garnka dodaj owoce i cukier i podgrzej na średnim ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Skrobię rozpuść w 2 łyżkach wody i dodaj ją do ciepłych owoców wtedy, kiedy rozpuści się już cukier. Doprowadź teraz do wrzenia i zdejmij garnek z kuchenki. W gorącej wodzie (temperatura około 70 stopni C) rozpuść żelatynę, wystarczy do żelatyny dodać 2-3 łyżki wody. Po rozpuszczeniu dodaj ją do gorących jeszcze owoców, wymieszaj i schładzaj. Kiedy frużelina wstępnie ostygnie wstaw ją do lodówki aby stężała.
- KANDYZOWANE ŻURAWINY: Owoce umyj. Do garnka dodaj 1 szklankę wody i 1 szklankę cukru. Zagotuj całość. Jak syrop zacznie wrzeć wyłącz palnik i dopiero wtedy dodaj do syropu żurawinę. Zbyt wczesne dodanie spowoduje że popęka. Przygotuj głęboki talerz z cukrem. Łyżką wyjmuj po kilka żurawin z syropu uważajac aby były już bez płynu. Dodawaj do cukru i obtaczaj je w nim. Żurawiny są gotowe!
- KREM: Do miski dodaj śmietanę 36%, mascarpone i cukier. Miksuj całość aż krem się ubije, około 7-9 minut.
- SKŁADANIE TORTU: Przekrój ciasto na 4 blaty. Na paterze na której podasz tort połóż pierwszy blat, na nim rozsmaruj 1/3 kremu. Połóż drugi blat i tym razem dodaj trochę więcej niż połowę frużeliny. Teraz dodaj kolejny blat i połóż na nim 1/3 kremu a na nim pozostałą frużelinę. Wszystko przykryj ostatnim blatem.
- Górę tortu udekoruj pozostałym kremem, świeżymi malinami, kandyzowanymi żurawinami i czekoladkami. Przed podaniem konieczne będzie schłodzenie ciasta, wstaw tort na minimum 2 h do lodówki.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł