Na moim blogu znajdziecie dużo pysznych przepisów na makarony, zachęcam do przejrzenia ich. Tym razem do przygotowania dania użyłam gotowego makaronu tortellini, nadziewanego szynką parmeńską. Z tym sosem idealnie skomponuje się także wersja serowa. Możecie kupić mniejsze tortellini suszone w paczce lub wersję świeżą dostępną w lepszych marketach w lodówkach. Ja wolę tą drugą, zwykle te makarony są nieco większe i mają lepszy skład.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– spaghetti z krewetkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– Sałatka z tortellini
– Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
TORTELLINI Z BOCZKIEM
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1 opakowanie tortellini – wersja świeża
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 6 plastrów boczku wędzonego pokrojonych w paseczki
– 1 duży ząbek czosnku drobno posiekany lub przetarty praską
– pół cebuli
– 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 3 łyżki śmietany kremówki
– 3 łyżki poszarpanych listków świeżej bazylii
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- W garnku ugotujcie wodę a następnie wrzućcie tortellini i gotujcie je wg przepisu na opakowaniu.
- Już w czasie kiedy woda zostanie wstawiona, rozpocznijcie przygotowanie sosu. Pokrójcie drobno cebulę, czosnek, boczek w paseczki. Na patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie na nią boczek, czosnek i oliwę. Smażcie ok 5 minut mieszając dość często. Następnie dodajcie chilli, pomidory i duście przez kolejne 5 minut. Na koniec wlejcie śmietankę, doprawcie odrobiną soli i pieprzu.
- Na patelnię do sosu wrzućcie ugotowane pierożki, dodajcie 2 łyżki bazylii i wymieszajcie. Danie przełóżcie na talerze, na wierzchu posypując pozostałą bazylią.
SMACZNEGO!