Kiełbasa z grilla to klasyk, który regularnie pojawia się na stołach podczas sezonu grillowego. Ale kiełbasa nie musi być podana w sposób tradycyjny. Można ją ciekawie doprawić i spowodować, że zarówno jej wygląd jak i smak będzie jeszcze lepszy.
Nacinanie kiełbasy można robić tuż przed grillowaniem lub na kilka godzin wcześniej, a następnie zamarynować i wstawić do lodówki. Dodatkowe smaki wejdą do wnętrza mięsa i spowodują jeszcze większy zachwyt tym naprawdę prostym daniem.
Zarówno sos jak i zestaw przypraw to tylko propozycja, możesz je dowolnie zmieniać i komponować pod własne upodobania smakowe. Możesz też zrobić kilka różnych wersji, tak aby goście na grillu mogli ich próbować i porównywać smaki.

Chcesz więcej przepisów na grilla? Zobacz tutaj:
Najlepsze przepisy na grilla
Grillowany łosoś
Sałatka z grillowanym bakłażanem
Kaszanka z grilla
Sałatka z halloumi i hummusem
Burger z kalafiora
Kotleciki jagnięce z ziołami
Ziemniaki jak z ogniska!
Pieczone ziemniaki z rozmarynem
Pieczone ziemniaki
Sałatka ziemniaczana z musztardą
przepisy na grilla
Karkówka z grilla
Ziemniaki z grilla nadziewane
Sałatka ziemniaczana z kaparami
ZAKRĘCONA KIEŁBASA Z GRILLA
PRZYGOTOWANIE: 10 minut
SKŁADNIKI:
– 8 średnich kiełbasek (najlepiej nieco tłustsze, lub dedykowane na grilla)
– 3 łyżki ketchupu
– 2-3 łyżki musztardy
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 8 patyczków do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE:
- Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przynajmniej przez 10 minut, a najlepiej jeszcze dłużej.
- W jednej miseczce wymieszaj suche przyprawy, a w drugiej ketchup oraz musztardę.
- Kiełbasy nadziewaj na patyczki do szaszłyków wzdłuż przez środek i nadkrawaj nożem na skos, obracając kiełbaskę. Zobacz na filmie poniżej jak to zrobić. Nakrajanie powinno być do samego patyczka.
- Następnie rozłóż delikatnie kiełbaskę, aby uzyskać spiralę.
- Na kiełbaski nanieś marynatę musztardowo-ketchupową, wsmarowując ją za pomocą pędzla kuchennego. Następnie posyp kiełbaski ze wszystkich stron przygotowaną mieszanką przypraw.
- Kiełbaski grilluj od razu lub wstaw do lodówki na 2-3 h, aby smaki lepiej się połączyły i grilluj je wtedy.







