Dobry sos bolognese wymaga dobrych składników i chwilę czasu, ale naprawdę warto. W sosie obowiązkowe są mięso wołowe, marchewka i seler naciowy. Do sosu warto też dodać sporą porcję parmezanu oraz dobre czerwone wino, bo dzięki tym składnikom Twoje danie wyniesiesz na inny poziom.
Ta zapiekanka makaronowa jest nieco zaskakująca, bo makaron stawia się w naczyniu na sztorc i wypełnia się sosem też trochę środka makaronu. Ja miałam w swojej kuchni klasyczne penne, wiec wiedziałam, że mój sos musi mieć bardzo drobne składniki. Jeśli jednak uda Ci się kupić makaron nieco szerszy niż klasyczne penne, to efekt będzie jeszcze lepszy, bo sos wleci do środka dania i Zapiekanka będzie jeszcze bardziej zwarta i smaczna.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.

Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
ZAPIEKANKA MAKARONOWA BOLOGNESE
PRZYGOTOWANIE: 1 h 10 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 duża marchewka
- 1 laska selera naciowego
- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego
- 4-5 ząbków czosnku
- sól i mielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g passaty pomidorowej
- 200 ml czerwonego wina np. Chianti lub Primitivo
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- około 300 g makaronu penne a najlepiej szerszych rurek niż penne
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1/2 szklanki tartej mozzarelli
Sprzęty, blender ręczny, duża patelnia i garnek
PRZYGOTOWANIE:
- Zetrzyj na drobnych oczkach marchewkę i bardzo drobno pokrój selera naciowego, cebulę oraz czosnek. . Jak warzywa będą rozdrobnione, przerzuć je na patelnię i na odrobinie oliwy podsmażaj razem przez 3-4 minuty.
- W tym czasie pokrój boczek na bardzo małe kawałki.
- Warzywa zdejmij z patelni, dodaj na środek nieco oliwy i wrzuć wołowinę. Podsmaż najpierw bez rozdrabniania, a jak mięso się zrumieni po obu stronach, to zacznij rozdrabniać na mniejsze, a nawet bardzo małe kawałki. Smaż, aż mięso przestanie być surowe. Wtedy zgarnij mięso na bok patelni, dodaj pokrojony boczek i smaż jeszcze, aż ten się zrumieni.
- Do mięsa dodaj passatę pomidorową, wymieszaj, po czym wlej czerwone wino. Dorzuć także przyprawy – rozmaryn i tymianek, oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotuj sos około 15 minut, aż płyn się zredukuje. Pod koniec spróbuj i dopraw w razie potrzeby do smaku, ja lubię dodać jeszcze odrobinę chilli dla podkręcenia smaku!
- Ostatni etap to dodanie do sosu tartego parmezanu. Rozprowadź go w gorącym sosie, wymieszaj.
- W czasie przygotowania sosu ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Przygotuj też okrągłą formę i nasmaruj ją miękkim masłem. Ugotowany makaron układaj w naczyniu na sztorc, tak jak widzisz na filmie poniżej. Makaron powinien wypełnić całe naczynie.
- UWAGA: Aby wiedzieć idealnie, ile potrzebujesz makaronu, najpierw włóż go „na sucho” przed ugotowaniem do swojego naczynia do zapiekania. Teraz możesz odjąć około 5-10% makaronu, bo ten powiększy swoją powierzchnię po ugotowaniu.
- Na makaron nakładaj sos, tak aby wlatywał w przestrzenie w środku makaronu. Przy makaronie penne sos musi mieć naprawdę małe elementy, dlatego łatwiej robić to z większymi rurkami. Jak część nie da się wtłoczyć do środka, po prostu ułóż ją na makaronie.
- Zapiekankę posyp tartą mozzarellą i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 190o C. Zapiekaj przez około 15 minut, aż ser się rozpuści, a zapiekanka będzie ciepła.
- Od razu po upieczeniu zapiekankę można podawać i jeść, ale jeszcze lepsza jest następnego dnia, jak ostygnie i zostanie jeszcze raz podgrzana. Wtedy będzie bardziej zwarta przy nakładaniu.
Smacznego!








