Jesień to czas przygotowania dań z dyni, zup i przetworów. Z najpopularniejszej i najbardziej dostępnej na rynku dyni w gatunku hokkaido możecie zrobić większość pysznych dań, w tym taką prostą i pyszną zupę krem. Stopień jej doprawienia pozostawiam Waszym indywidualnym upodobaniom. Mój sposób to odrobina imbiru oraz trochę płatków chilli dla ostrości.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
Zapraszam do innych moich przepisów z wykorzystaniem dyni:
– dynia marynowana w occie
– szakszuka z dynią
– placuszki z dyni na słodko
– pieczona dynia futsu black
– muffiny dyniowe z figami
– zupa dyniowa z pomidorami
– puree z dyni
– dyniowe latte
– krem z dyni z jabłkiem
– bruschetta z dynią
ZUPA KREM Z DYNI
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3 porcje
SKŁADNIKI:
– 600 g obranej dyni hokkaido lub innej nadającej się do zupy
– 1 marchewka
– 1-2 ziemniaki
– 500 ml wody
– 1 cm świeżego imbiru
– łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie)
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Dynię musicie przekroić, usunąć pestki i usunąć skórkę. Miąsz dyni pokrójcie w kostkę o boku 2-2,5 cm. W nieco mniejszą kostkę pokrójcie ziemniaki i marchewkę, one są nieco twardsze. Całość zalejcie wodą i gotujcie ok 15 min do czasu kiedy warzywa staną się miękkie. Do zupy dodajcie teraz przesiekany korzeń imbiru i całość zblendujcie na gładką masę. Po blendowaniu doprawcie solą, pieprzem i odrobiną chilli. Podawajcie.
Smacznego!
Polecam także:
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z cukinii z nachos
– krem z ziemniaków ze śledziem
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
– krem z pieczonych pomidorów i papryki
– krem z zielonego groszku z boczkiem
– zupa krem z dyni
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– krem z papryki z tequilą
– krem z pieczonej papryki
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– krem z dyni z jabłkiem
– krem brokułowy
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
Sezon na dynie powoli się zaczyna,na pewno wyprubóuje ten przepis.
Koniecznie 🙂 Ja już przymierzam się do kolejnych dyniowych przepisów 🙂
Bardzo klimatyczne zdjęcia i przeapetyczna zupka 🙂