Zupa miso jest nieodłącznym elementem tradycyjnego japońskiego obiadu, tak często podaje się ją przed sushi jako pierwsze danie. W zupie przeważnie znajdziecie tofu, oraz obowiązkowo wodorosty wakame i czasem inne dodatki. Obecnie w supermarketach mamy już tak bogatą półkę z kuchnią azjatycką, że znalezienie składników do tej zupy nie stanowi problemu. Możecie dodać do niej tofu, ale także krewetki, ryby czy kurczaka. W każdej wersji będzie smakowała ciekawie.
Jeśli szukacie japońskich dań polecam Wam:
– ryż do sushi
– domowe sushi – porady, wskazówki jak zrobić
ZUPA MISO
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
Składniki:
– 2 l wody
– 3-4 łyżki pasty miso
– 30-40 wodorostów wakame
– 300-400 g tofu
– 1-2 cebule dymki w całości
– ziarna sezamu do posypania
Przygotowanie:
- Wodę zagotuj, dodaj do niej pastę miso. Możesz znaleźć ją w różnej postaci, gotowych saszetek prostych do rozpuszczenia lub pasty którą dodatkowo zawiera ciężko rozpuszczalne grudki, które warto przecedzić przez sito.
- Do zupy miso dodaj wodorosty wakame, pokrojone w kostkę tofu.
- Dymkę posiekaj drobno, zarówno białe jak i zielone części. Do miseczek nakładaj zupę, posyp posiekaną dymką i sezamem. Podawaj.
Smacznego!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM