Wpisz i naciśnij Enter

Popcorn z kalafiora

Ostatnio pokazywałam Wam pyszne steki z kalafiora, łatwe i pyszne do zrobienia. A dziś mam dla Was nowy kalafiorowy przepis na „popcorn” z kalafiora. Od razu po przygotowaniu kalafior jest chrupiący i pyszny, a o ile bardziej zdrowszy i sycący niż popcorn smażony na tłuszczu. I zawiera mniej soli. Koniecznie musicie o zrobić!

A to kilka sprawdzonych przepisów z kalafiorem:

– pyszna kalafiorowa
steki z kalafiora
– placki z kalafiora
– zupa krem z kalafiora
– kalafiorowa z bułką tartą
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– curry z kalafiora
– wegeburer z kalafiora
– makaron z pieczonym kalafiorem

Ilość porcji: 1-2
Przygotowanie: 45 minut

Składniki:
– 1 sporej wielkości kalafior
– 1/3 szklanki octu ryżowego
– 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
– po pół łyżeczki soli, pieprzu i wędzonej papryki (soli możesz dodać nawet nieco więcej jeśli kalafior jest spory)
– ewentualnie natka pietruszki do posypania przy podaniu

  1. Kalafiora umyj, obierz z listków pokrój w naprawdę małe różyczki. Sugeruj się wielkością popcornu.
  2. Do miski z różyczkami dodaj ocet ryżowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Kalafior powinien moczyć się w occie przez 15 minut.
  3. Następnie wyjmij kalafiora z octu i osusz na ręczniku papierowym.
  4. Ponownie włóż różyczki do miski, posyp przyprawami i wymieszaj. Teraz dodaj też mąkę kukurydzianą i mieszaj aby mąka otoczyła różyczki kalafiora.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę wysyp różyczki kalafiora tak aby nie były ułożone jedne na drugich. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 st C. W połowie pieczenia delikatnie przemieszaj aby przewrócić je na drugą stronę.
  6. Podawaj od razu, możesz posypać je drobno posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Popcorn z kalafiora
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
3.51star1star1star1stargray Based on 16 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

One comment

  1. Bardzo ciekawy przepis 🙂