Lubisz pyszne, rozgrzewające i treściwe zupy? Ta zupa z kurczakiem i ryżem właśnie taka jest. Do mojej zupy użyłam czarnego ryżu ale możesz zmienić go właściwie na dowolny gatunek.
Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy:
– zalewajka
– flaki
– zupa kurkowa
– pyszna zupa cebulowa z grzanką
– genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z ziemniaków ze śledziem
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– góralska kwaśnica
ZUPA Z KURCZAKIEM I RYŻEM
Ilość porcji: 6
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 2 szklanki gotowanego kurczaka porwanego lub pokrojonego w kostkę (możesz użyć kurczaka z rosołu lub kurczaka pieczonego)
– 2 szklanki gotowanego dzikiego ryżu (do tej zupy możesz użyć właściwie dowolnego ryżu)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1,25 l bulionu drobiowego lub domowego rosołu
– 1 średnia cebula
– 3 marchewki pokrojone w kostkę
– 3 łodygi selera pokrojone w kostkę
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka świeżego tymianku
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 szklanka wody
– ½ szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mleka (najlepiej powyżej 3%)
-2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekaną cebulę, marchewkę oraz selera naciowego. Smaż na średnim ogniu aż warzywa zmiękną przez 7-9 minut. POd koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek, tymianek, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
- Do warzyw dodaj gorący bulion oraz wodę i zagotuj.
- Do miski dodaj mąkę a następnie pół szklanki gorącego płynu z garnka i wszystko dokładnie wymieszaj. Dolej mleko (jeśli mleko jest zimne dodaj jeszcze nieco płynu z garnka). Pamiętaj aby wymieszać dokładnie, szczególnie na spodzie, tak aby nie było żadnej grudki.
- Tak przygotowaną mąkę z mlekiem dodaj do gorącej zupy. Dorzuć też gotowanego lub pieczonego kurczaka, uprzednio pokrojonego dość drobno. Razem z kurczakiem dodaj ugotowany czarny ryż (możesz zastąpić go ryżem brązowym).
- Gotuj zupę przez 5 minut aż zagęści się.
- Na koniec dopraw zupę sokiem z cytryny i dodaj świeżą natkę pietruszki. Podawaj od razu lub następnego dnia. Ze względu na dodatek mleka przechowuj zupę w lodówce maksymalnie 2 dni.
SMACZNEGO!
2 comments
Mm fajna pożywna zupka 🙂
Kiedyś jadłam taką zupę, nie bardzo mi smakowało. Ale moje dziecko zachwalało. Wszystko zależy kto co dodaje i jak robi