Ciasto makowe na biszkopcie

Jeśli planujecie świąteczne wypieki, a brakuje Wam czasu na upieczenie tradycyjnej strucli makowej, możecie skorzystać z tego przepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta?

Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie:
ciasteczka z pieczątkami
podstawowy przepis na pierniczki
ciasteczka migdałowe
ciasteczka z melasą
kruche ciasteczka świąteczne
muffiny piernikowe

Przygotowanie: 2 h 10 minut

Składniki na masę makową:
– 500 g maku
– 1 szklanka miodu
– 4 łyżko oleju
– 150 g orzechów włoskich
– 50 g płatków migdałowych
– 100 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, figi, inne) i lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
Powyższe składniki możecie zastąpić gotową masą makową (puszka 800g)
– 3 jajka M
– 130 g masła w temperaturze pokojowej
– 2 łyżki cukru

Składniki na biszkopt:
– 90 g mąki pszennej
– 2,5  łyżki mąki ziemniaczanej
– 4 jaja rozmiar M
– 130 g cukru drobnego do wypieków

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz gotowej masy makowej przejdź od razu do punktu 3.
  2. Mak wsyp do misji i zalej wrzątkiem, tak aby go zakrył. Pozostaw do namoczenia przez 1 godzinę. Następnie zmiel mak w maszynce do mięsa z najdrobniejszymi oczkami, dwukrotnie. Do maku dodaj miód, olej, drobno posiekane orzechy i migdały oraz suszone owoce lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  3. Oddziel żółtka od białek. W misce ucieraj mikserem masło oraz cukier na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Do tak przygotowanej masy dodaj wcześniej przygotowany mak lub gotową masę makową z bakaliami. Wymieszaj już za pomocą łyżki.
  4. W drugiej misce ubij białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto makowe przełóż do prostokątnej brytfanny o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st C i piecz przez 40 minut.
  5. Na 5 minut przed końcem pieczenia przygotuj ciasto na biszkopt. Białka oddziel od żółtek i zacznij od ubijania białek. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Mąki dodaj do ciasta przesiewając je przez sito. Teraz już za pomocą szpatułki połącz składniki aby masa była jednolita.
  6. Po 40 minutach wyjmij makowy blat z piekarnika. Nałóż na niego ciasto biszkoptowe wyrównując powierzchnię z góry. Wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut.
  7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu całkowicie wystygnąć. Dopiero wtedy możesz odwrócić brytfannę wyjmując ciasto, tak aby biszkopt stał się podstawą. Całość posyp cukrem pudrem oraz bakaliami.

SMACZNEGO!

Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 stron pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona.

KUP KSIĄŻKĘ

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Ciasto makowe na biszkopcie
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciasteczka z pieczątkami

Święta już za rogiem, zatem czas na planowanie świątecznych wypieków, testowanie przepisów, tak aby podczas Bożego Narodzenia wszystko było już...

Zamknij